Ekologija

Francuska: Ambiciozni „Klimatski plan“

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Francuska planira da prodaju automobila na dizel i benzin obustavi do 2040. godine u okviru ambicioznog „Klimatskog plana“ s ciljem da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte, izjavio je danas ministar ekologije Nikola Ilo, piše beta.

„Obustavljanje prodaje automobila na benzin i dizel planirano je do 2040. godine“, rekao je Ilo i dodao da takve planove imaju i druge evropske zemlje, medju kojima Norveška i Holandija.
„Klimatski plan“, predstavljen, obećao je novi predsednik Francuske Emanuel Makron u junu, kao ofanzivan odgovor na odluku SAD da se povuku iz Medjunarodnog sporazuma o klimatskim promenama.

Ilo je rekao da Francuska do 2050. godine želi da postane „neutralna“ po emisiji ugljeničnih gasova.
Foto: Beta

Ilo je rekao da Francuska do 2050. godine želi da postane „neutralna“ po emisiji ugljeničnih gasova, što je do sada najambiciozniji plan u oblasti zaštite životne sredine. Francuska je vodeći proizvodjač električnih vozila koja se prodaju u Evropi, a posebno se dobro prodaje „Renoov“ model „Zoe“.

Švedski proizvođač „Volvo“ objavio je u sredu da će 2019. uvesti nekoliko električnih ili hibridnih modela, najavljujući „istorijski kraj“ za vozila samo s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ipak, tržište za „čiste automobile“ električne ili s hibridnim pogonom, i dalje je veoma malo u Zapadnoj Evropi, gde je preko 95 odsto novih registrovanih vozila 2016. godine bilo na dizel (49,5 odsto) ili benzin (45,8 odsto), po podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

U Evropi, samo još Holandija i Norveška pokazuju ambicije slične onima koje je danas najavila Francuska.

Norveška želi da 2025. godine obustavi prodaju novih automobila opremljenih samo motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, što bi bilo 15 godina pre Francuske.

Prošlog meseca, po prvi put, električna vozila su u Norveškoj preuzela najveći tržišni udeo (27,7 odsto novoregistrovanih), ispred dizel vozila (24,2 odsto) i vozila s benzinskim motorima (23,1 odsto), po informacijama Saveta za drumski saobraćaj (OFV).

Automobili koji su 100 odsto električni, „na putu su da osvoje masovno tržište“, rekla je Kristina Bu, iz Norveške asocijacije za električna vozila.

Ostale evropske zemlje, poput Poljske, traže da se poveća broj automobila „nulte emisije“: u toj zemlji u kojoj je dizel i dalje veoma popularan, Vlada je nedavno donela plan koji predvidja da 2025. godine u saobraćaju bude milion električnih automobila.

Ekološke NVO pozdravile su danas ambiciozne ciljeve „Klimatskog plana“ Francuske koji je predstavio ministar Ilo, ali su izrazile žallenje zbog izostanka mera već sada.

Za sada, Vlada je samo najavila „bonus“ nepoznate visine kao pomoć domaćinstvima s niskim primanjima da dizel automobil stariji od 1997. ili benzinski, stariji od 2001. godine, zamene za „čist“ novi ili polovni.

izvor: Zelena Srbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %