Ekologija

Dan Dunava

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Danas se obeležava Međunarodni Dan Dunava širom sveta različitim festivalima I manifestacijama. U 12 gradova I opština Srbije obeležiće se ovaj dan na najrazličitije načine, sa ciljem da se aktivnije uključimo u čišćenje Dunava.

Dunav je velika šansa za razvoj turizma. Foto : Violeta Jovanov Peštanac

Ovaj dan se obeležava u 14 evropskih podunavskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava koja je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite reke Dunav na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi, navodi se u saopštenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

„Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada trenutno radi na istraživanju i valorizaciji radi zaštite novih prostora pored Dunava. Dunavski ritovi „Ritovi i ade: Neštin-Ledinci“, Slatine donje Mostonge i Zaštićeno stanište „Pančevačke ade“. Želja nam je da zaštitimo nove prirodne predele pored Dunava i da ih sačuvamo za buduća pokolenja“, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode pozdravlja odluku Međunarodnog koordinacionog saveta UNESKO programa „Čovek i biosfera“, koji je odlučio na svom ovogodišnjem zasedanju u Parizu, 16.juna 2017., da područje „Bačko Podunavlje“ bude upisano u Svetsku listu rezervata biosfere.Upisom Bačkog Podunavlja“ na listu rezervata biosfere, kako se navodi, načinjen je presudan i odlučujući korak u daljem prožimanju zaštite prirode i njenog održivog korišćenja na područjima uz Dunav i Mostongu u Bačkoj.

„Sada predstoji veliki posao na mudrom upravljanju područjem kroz saradnju sa upravljačima zaštićenih područja, korisnicima prirodnih resursa, lokalnim upravama i zajednicama na području rezervata biosfere“, navedeno je u saopštenju.

Konvencija o zaštiti reke Dunav je potpisana 29.06.1994. godine, u Sofiji od strane podunavskih zemalja i Evropske unije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %