Feminizam

2016: 25 godina NEWW

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Prošle godine u Krakovu u Poljskoj proslavljeno je 25 godina od postojana i rada organizacije NEWW.  Na skupu Feministkinje za transformaciju govorilo se o rezultatima izbora u Poljskoj  koji su bili održani  25. oktobra 2015. godine. Cilj je bio da se razmatra šta treba uraditi kako bi se nastavilo sa napretkom na ostvarivanju prava  koje su Poljakinje izborile još od  od pada komunizma 1989. godine. Svojim aktivističkim delovanjem trudile su se da   rade na pitanjima poput:  rodnih stereotipa, učešću žena u političkom i javnom životu i pitanjima alimentacije.

Radionice posvećene rodnoj ravnopravnosti.
foto: http://www.neww.eu/home/index/0.html

 

Sa druge strane, Poljakinje su uspele da svojim aktivizmom nateraju Vladu Poljske da odustane od predloga zakona u kome bi se zabranio abortus i žena bi izgubila svoje pravo na izbor.

Crni ponedeljak: Poljakinje štrajkuju zbog restriktivnog zakona o abortusu

 

Ove žene mogu da nam budu primer kako aktivizmom možemo da se  borimo za bolje sutra, a ne da aktivizam koristimo za pojedine političke poene propalih političara.

Zbog toga, možda u Srbiji  aktivizam, danas, nije na snazi kao nekada, kada smo i mi mogli okupljeni oko ideje da menjamo svet.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %