Ekologija

„Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Uvodna radionica projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa UNDP i uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) održana je juče, 15. juna 2017. godine u prostorijama Ujedinjenih nacija .

U ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine prisutnima se obratila državni sekretar Stana Božović. Ona je istakla da će Vlada Republike Srbije kroz resorno Ministarstvo pružiti punu logističku i materijalnu podršku lokalnim samoupravama kako bi mogli da, u skladu sa sopstvenim potrebama i kapacitetima, odgovore na izazove i učestvuju u ovom projektu. Izazov svakako predstavlja pronalaženje načina da se primeni univerzalno, pristupačno i održivo rešenje za probleme na lokalnom nivou, posebno u slučaju kada lokalne samouprave nisu u mogućnosti da to samostalno postignu i samostalno finansiraju.

Zamenica Stalne predstavnice Programa UN za razvoj u Srbiji Steliana Nedera, uputila je poziv svim lokalnim samoupravama da se uključe u program izazova i naglasila da su inovacije ključni način da se ostvari ravnoteža razvoja i očuvanja kvaliteta života građana i životne sredine.

Gosti iz Finske i Hrvatske su predstavili svoja iskustva vezana za učešće lokalne samouprave u domenu primene inovativnih načina smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, kao i mera prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove. Takođe, ovom prilikom predstavljeni su i alternativni načini finansiranja projekata iz ove oblasti. Izuzetnom odzivu ovoj radionici doprineli su i predstavnici bankarskog, nevladinog i privatnog sektora. Svi su izrazili spremnost za direktan doprinos ovom projektu, a opšti zaključak učesnika ovog skupa je da je interdisciplinarna saradnja jedan od glavnih preduslova za njegovo uspešno sprovođenje.

Na radionici je predstavljen projekat koji ima za cilj postizanje održivog razvoja lokalnih samouprava i podršku lokalnim samoupravama u odgovoru na izazove klimatskih promena. Opšteprihvaćen stav ovoga skupa je da klimatske promene predstavljaju veliki izazov za čovečanstvo. Lokalnim samoupravama, poslovnom sektoru, organizacijama civilnog društva, naučno-istraživačkim institucijama i svima onima koji, u partnerskom odnosu, mogu da ponude i realizuju originalne ideje, upućen je svojevrstan izazov i poziv za učešće u projektu.

Predviđeno je da se u narednih pet godina trajanja projekta realizuju sve one ideje koje za osnov imaju podršku održivom lokalnom razvoju koji je otporan na klimatske promene. Na taj način, rešenja koja budu dala najbolje rezultate, pored toga što će dati veliki razvojni i ekološki doprinos svojoj lokalnoj samoupravi, ostvariće pravo i na nagradu koju ovaj izazov predviđa.

 

izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/odgovorimo-na-klimatski-izazov/?lang=lat

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %