Ekologija

UNESKO: Rezervat biosfere Bačko podunavlje

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Na mrežu biosfere koja je pod zaštitom UNESKA upisan je i rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ koji se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka. Na ovaj način Bačko podunavlje je postao deo Svetske mreže koju čine ukupno 669 rezervata biosfere priznatih od strane UNESKO-a, odlučio je odlučio je Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa „Čovek i biosfera“.

Gornje podunavlje

Cilj je da se očuva prirodno bogatstvo, ali i da se promovišu održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima.

Veliko je zadovoljstvo i čast što je UNESKO prepoznao izuzetne vrednosti i potencijal „Bačkog Podunavlja“. Ovo je drugi rezervat biosfere u Srbiji pored rezervata „Golija-Studenica“, što je od velikog značaja za zemlju, jer program „Čovek i biosfera“ ne samo da promoviše koncept održivog razvoja, već i u praksi pokazuje da je on moguć. Ovo proglašenje će znatno pomoći očuvanju prirode Srbije, jedne od najraznovrsnijih u Evropi. „Bačko Podunavlje“ se isto tako odlikuje veoma bogatom kulturnom baštinom koja je dokaz žive prošlosti i susretanja brojnih naroda i kultura na ovom prostoru“, izjavio je profesor Darko Tanasković, ambasador Republike Srbije pri UNESKO-u.

Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ nalazi se na severozapadu Srbije i deo je „Evropskog Amazona“, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava, koji je i centar retkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale.

Foto: RTV

Prostire se na površini od 176.635 hektara, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode „Gornje Podunavlje“ i „Karađorđevo“.

https://www.youtube.com/watch?v=eISWuN66_gk

Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ se pridružio svetskoj mreži koju čine ukupno 669 rezervata biosfere priznatih od strane UNESKO-a, osmišljenih sa ciljem očuvanja prirodnog bogatstva od izuzetnog značaja, dok u isto vreme promovišu održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima. Uspostavljanje rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ je veoma značajan korak ka formiranju prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav”, prvog zaštićenog područja u svetu koje se prostire u pet zemalja – Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji. WWF već duži niz godina sarađuje sa partnerima iz ovih pet zemalja na zaštiti prirodnih i kulturnih vrednosti “Evropskog Amazona”, trenutno u okviru projekta „coopMDD“ koji finansira Evropska unija“ kaže Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %