Feminizam

Mihajlović: Žene mogu da menjanju Srbiju

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Prilikom zapošljavanja žena biće zabranjeno pitati da li je udata i da li planira decu, rekla je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najavljujući da će I mnoga druga pitanja biti rešena usvajanjem novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji se očekuje tokom leta. Na konferenciji „Uticaj žena – Mogu li žene da promene Srbiju“, potpredsednica Vlade Srbije dalje je objasnila da kada se usvoji novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti biće stvoreni uslovi da žene budu uključene u poslovni, društveni, socijalni život.

Zorana Mihajlović: Žene mogu da menjaju Srbiju

Moram da istaknem da je Srbija Što se tiče političkog života Srbija je šesta u Evropi po procentu žena koje su uključene u parlament. Imamo ženu guvernera, ženu predsednicu Skupštine Srbije, pet žena u Vladi Srbije I smatram da su žene podjednako sposobne da vode svaku instituciju. Borimo se da žena dođe do određene pozicije, dalju put je sve strmiji I teži”, kaže potpredsednica vlade koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost dodajući da:

„Verujem da žene mogu da menjaju Srbiju, samo je pitanje kako. Treba da pokažemo imamo li hrabrosti, volјe i energije, kao što su ih imale jedna Sofija Jovanović i Milunka Savić ili prva žena arhitekta Jelisaveta Načić, naša prva lekarka Draga Ljočić ili Mileva Ajnštajn. Ne bih danas stajala ovde da ne verujem da žene imaju i snage i volјe i energije da idu napred“, istakla je Mihajlović.

Nenad Ivanišević: Ministarstvo za rad u novembru 2016. godine raspisalo konkurs za podršku projektima ekonomskog osnaživanja žena.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević na konferenciji je poslao poruku da je ekonomsko osnaživanje žena u našoj zemlji važan faktor ekonomskog razvoja i rasta i da žene treba da idu u korak sa muškarcima, a ne iza njih.

Ministarstvo za rad u novembru 2016. godine raspisalo konkurs za podršku projektima ekonomskog osnaživanja žena namenjen neprofitabilnim udruženjima u Republici Srbiji u iznosu od tri miliona dinara. U januaru 2016. godine Vlada Srbije usvojila Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost za period od 2016. do 2020. sa Akcionim planom do 2018. godine, što pokazuje, nastojanje države da rodna ravnopravnost dostigne svoj puni smisao. Podaci NSZ govore da je u mere aktivne politike zapošljavanja tokom prošle godine bilo uključeno 77.780 žena, što predstavlja učešće od 52,95% u ukupnom broju nezaposlenih osoba uključenih u mere aktivne politike zapošljavanja”, kaže Nenad Ivanišević.
Na konferenciji se govorilo o ženskom liderstvu i preduzetništvu u našoj zemlji, kao i o učešću žena u razvoju tehnologije i nauke.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %