Feminizam

Rodna ravnopravnost u lokalnoj zajednici

0 0
Read Time:3 Minute, 25 Second

Svaka država koja za cilj ima ekonomski i društveni prosperitet, zalaže za osnaživanje žena i njihovo uključivanje u politički, ekonomski i društveni život”, istakla je Branka Drašković, savetnica potpredsednice Vlade Republike Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost na skupu „UdruŽene: Rodna ravnopravnost u lokalnoj zajednici“. Drašković je istakla da su posebno ranjive žene koje žive na selu u ostvarivanju svojih prava.

Na skupu koji je održan 7.juna 2017.godine u Beogradu učestvovalo je preko 100 odbornica I odbornika iz jugoistočne i jugozapadne Srbije, članica nacionalne i pokrajinske Ženske parlamentarne mreže i predstavnika lokalnih vlasti i lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost.

Politike rodne ravnopravnosti i učešće žena u javnom životu na lokalu su preduslov razvoja svakog društva, Foto: Vlada Srbije

Danas, vođene idejom ženske solidarnosti i ohrabrene želimo da menjamo i društvo i politiku i nas. Moram da kažem da su žene organizovane kao neformalne grupe u zakonodavnim telima, koje čine predstavnice svih političkih stranaka, pokreta uspevaju da uprkos razlikama postignu konsenzus u vezi sa određenim društvenim pitanjima – promovišući drugačiji politički dijalog”, rekla je Stefana Miladinović predsednica Ženske parlamentarne mreže Srbije.

Podršku uspostavljanju zakonskog i institucionalnog okvira za unapređenje rodne ravnopravnosti deceniju unazad pružaju i Evropska unija (EU) i Vlada Švajcarske kroz Evropski PROGRES i druge razvojne programe koji su mu prethodili, a kako je Priska Depneringzamenica direktorke Švajcarske kancelarije za saradnju ocenila, ostvaren je značajan napredak i pozitivne promene. Naime, procenat zastupljenosti odbornica u lokalnim skupštinama je između 20-25 posto, sve 34 lokalne samouprave uključene u realizaciju Evropskog PROGRESa imaju lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost, 30 opština je usvojilo Evropsku povelju o jednakosti muškaraca i žena, a većina ima lokalne akcione planove, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

Ističući značaj događaja koji pokazuje da žene ako su dobro organizovane, zajedničkim radom mogu značajno da doprinesu rodnoj ravnopravnosti, zamenica direktorke Švajcarske kancelarije za saradnju je rekla da Vlada Švajcarske ostaje posvećena podršci unapređenju rodne ravnopravnosti jer to znači korak napred ka stvaranju društva koje pruža jednake mogućnosti za sve i koje je socijalno i ekonomski prosperitetno.

Rodna ravnopravnost je jedna od evropskih vrednosti i osnovno pravo, i zato Evropska unija podržava veliki broj projekata koji za cilj imaju unapređenje rodne ravnopravnosti”, rekla je Ana Milenić, kontakt osoba za rodnu ravnopravnost Delegacije EU u Srbiji i najavila da će EU nastaviti da podržava osnaživanje žena u lokalnim zajednicama.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko razvojnog programa Evropski PROGRES podržale i ekonomsko osnaživanje žena, žensko preduzetništvo, kao i ostvarivanje ljudskih prava, poboljšanje zdravstvene zaštite žena, a podržano je i 18 projekata u opštinama na jugoistoku i jugozapadu Srbije (u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Blacu, Bojniku, Bujanovcu, Crnoj Travi, Ivanjici, Leskovcu, Medveđi, Merošini, Priboju, Prokuplju, Raškoj, Surdulici, Svrljigu, Tutinu i Vladičinom Hanu) koje sprovode lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost kako bi unapredili društveni i ekonomski položaj žena.

Mi nismo samo pričali o rodnoj ravnopravnosti, već smo je implementirali na svim nivoima društva i vlada, nevladinih organizacija, posebno onih koje promovišu prava Roma i Romkinja  i žena”, rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES i dodao da su rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje ranjivih osnovni elementi rada Kancelarije Ujedninjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji koja sprovodi ovaj razvojni program.

UN Women, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji je takođe uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, kroz program Evropski PROGRES, sprovela niz aktivnosti na jačanju kapaciteta odbornica u 10 opština u Srbiji (Aleksinac, Babušnica, Brus, Knjaževac, Medveđa, Merošina, Priboj, Prijepolje, Svrljig i Surdulica).

Milana Rikanović, šefica Kancelarije UN Women u Srbiji, je istakla da naše potrebe nisu iste, i način na koji planiramo najčešće ima različite efekte na građane i građanke, i neće svi imati jednake koristi od naših politika ali i ulaganja.

„Efekti našeg rada se najviše vide na lokalu stoga je važno podržati lokalne politike rodne ravnoravnosti“, rekla je Rikanović.

Predstavnicama i predstavnicima ženskih odborničkih mreža i lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost uručene su plakete za podršku politikama rodne ravnopravnosti i unapređenje položaja žena na lokalnom nivou.

Izvor: UNOPS

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %