Ekologija

Čaplja govedarka i na Ludašu

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Na prostoru Srbije, počevši od druge polovine XVII veka pa sve do današnjih dana zabeleženo je ukupno 356 vrsta ptica, navodi se na sajtu Društva za zaštitu ptica Srbije. U periodu od 1800. do 2015.godine evidentirano je gnežđenje 249 vrsta ptica, od čega se u sadašnjem periodu gnezdi 240 vrsta, a veoma retka vrsta za gnežđene- čaplja govedarka (Bubulcus ibis), koja se nakon jednog veka ponovo pojavila u Srbiji I to prvo u Barandi, a pre nepunih mesec dana primećena je kod Palića.

Čaplja govedarka kod Maloj pojila- jezor Palić.
Foto: Levente Sekereš.

Čaplja govedarka primećena je na lokaciji Malo pojilo jezera Palić u drugoj polovini maja. Kako saznajemo od Ota Sekereša čuvara zaštićenih područja, predstavnici čuvarske službe JP “Palić Ludaš” primetili su pticu koja je boravila oko stada podolskih goveda u potrazi za hranom. Sekereš ističe da je ovo prvi nalaz ove vrste na ovom zaštićenom području.

Da podsetimo, pre više of dve godine JP “Palić Ludaš” je kao primer realizacije aktivnih mera zaštite naselio “nove stanare”. Reč je o vrsti podolskog govečeta, koje na zaštićenom prostoru oko Ludaškog jezera jede trsku i na taj način se realizuju mere aktivne zaštite. Umesto, da kao do sada trsku kose mašinama ili ručno, taj posao odrađuje podolsko goveče.

Dokaz, da su ove mere aktivne zaštite urodile plodom govori podatak da se na ovom lokalitetu ponovo počela gnezditi i vrsta Crvenonogi sprudnik(Tringa totanus).

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %