Ekologija

Slogan: Poveži se sa prirodom

0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine 5.jun. Slogan ovogodišnjeg dana je : Poveži se sa prirodom (Connecting People to Nature). Najlakše ćemo se povezati sa prirodom ukoliko boravimo u njoj, čuvamo je, kao i sav biljni i životinjski svet u njoj.

Među glavnim problemima koji se odnose na zaštitu životne sredine i dalje su : upravljanje otpadom, kvalitete voda, kao i primena zakonske regulative u praksi.

Povežimo se sa prirodom i krenimo u duge šetnje…Usvojimo kućnog ljubimca…

Vršilac dužnosti Zaštitnika gradjana Miloš Janković objašnjava da se u proteklom periodu mnogo radilo na usaglašavanju naših zakona sa evropskim standardima i stvoreni su normativi “za unapredjenje postojećih rešenja i potpuniju zaštitu prava svih gradjana na zdravu životnu sredinu u Srbiji“, navodi se u saopštenju za javnost prosledjenom iz njegovog kabineta.

I pored očiglednog napretka, oskudnost izvora finansiranja i nedostatak kadrovskih kapaciteta inspekcijskih organa, prevashodno na lokalnom nivou, i dalje predstavljaju glavni kamen spoticanja u ostvarivanju ovog ustavom zajamčenog prava. Svest građana o značaju životne sredine i njenom uticaju na pojedinca i čitavo društvo je i dalje na niskom nivou, edukacije u ovoj oblasti nedovoljne, a intersektorska i multidisciplinarna saradnja državnih organa i stručne javnosti nepotpuna i nedovoljna. Ilustrativni su primeri koji govore u prilog navedenim manjkavostima sistema a odnose se na pritužbe građana koji žive u blizini neorganizovanih divljih deponija, uprkos postojanju jasnog zakonskog okvira kojim je regulisano upravljanje otpadom. Sa druge strane, u pogledu zaštite od buke, zaštite kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru ili kvaliteta građevinskog materijala koji se koristi za izgradnju objekata, nedostajuća ili nedovoljno jasno definisana podzakonska regulativa dovodi do poteškoća u vršenju nadzora inspekcijskih organa i njihove neusaglašenosti na različitim nivoima zbog čega postupci kontrole ne postižu željeni efekat”, zaključuje se u saopštenju.

EU i Kina Za-SAD protiv Pariskog sporazuma

Proteklih dana u žiži javnosti se našla odluka predsednika SAD-a Donalda Trampa da povuče SAD iz Pariskog sporazuma koji se odnosi na borbu pritov klimatskih promena. Tim povodom EU i Kina su na samitu 1. i 2. juna u Briselu branile Pariski sporazum o klimi i potpuno ga podržale zbog najavljene odluke američkog predsednika Donalda Trampa. SAD je jedan od najvećih zagađivača i povlačenje iz Pariskog sporazuma predstavlja težak udarac u borbi protiv klimatskih promena.

Image by Gopal Vijayaraghavan
Lake Naivasha, Kenya

Pariski sporazum postignut je sa ciljem da se ograniči zagrevanje planete koje se pripisuje gasovima koje u atmosferu emituju industrija i poljoprivreda. Dogovoreno je i da se količina gasova sa efektima staklene bašte koja nastaje aktivnostima ljudi svede na nivo koji drveće, tlo i okeani mogu prirodno da apsorbuju i to počev negde između 2050. i 2100.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %