Ljudska prava

Uređivanje Kalemegdanskog parka

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Evropski dan parkova obeležen je danas u Beogradu postavljanjem 17 novih i popravkom i farbanjem starih klupa u Kalemegdanskom parku. Volonteri iz redova migranata, UN-a u Republici Srbiji, predstavnika institucija Republike Srbije, Grada Beograda, ambasade Japana, i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), doprineli su zajedno ovom akcijom ulepšavanju parka koji je obeležje našeg glavnog grada, kao i upoznavanju migranata i lokalnog stanovništva, izgradnji poverenja i zajedništva koji će Beogradu pomoći u prevazilaženju posledica migrantske krize, navodi se na portalu UNDPO.ORG.

U akciji čiji je domaćin bio zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, učestvovali su dr Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Bojan Stević, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave,  Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije, i migranti smešteni u Prihvatnim centrima u Krnjači i Obrenovcu.

„Dok  zajednički radimo, jedni uz druge, mi svi imamo isti cilj, da učinimo Beograd, naš trenutni ili dugoročni dom, boljim mestom za život.“ rekla je Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-a.

Ceneći toleranciju i solidarnost koju su pokazali građani Beograda, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, zahvaljujući sredstvima Vlade Japana, nedavno je donirao vozila za gradska javno-komunalna preduzeća i institucije koje su podnele najveći teret migrantske krize u glavnom gradu. JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” primilo je cisternu, a transportno vozilo je isporučeno Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, kao i putničko vozilo gradskom Centru za socijalni rad. Ukupna vrednost ove donacije Vlade Japana i UNDP-a gradu Beogradu iznosi nešto više od 100.000 dolara.

Volonterska akcija sređivanja Kalemegdanskog parka realizovana je u okviru projekta koji doprinosi razvoju vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize, koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP, u saradnji sa nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srbije i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Program UN za razvoj pomaže opštinama sa velikim brojem migranata i izbeglica da ojačaju zajedništvo, poboljšaju javne, komunalne usluge i infrastrukturu, na dobrobit domaćeg stanovništva i raseljenih.

 

izvor: http://www.rs.undp.org/content/serbia/sr/home/presscenter/articles/2017/05/24/migranti-i-volonteri-iz-beograda-zajedno-ulep-ali-kalemegdanski-park-obele-avaju-i-evropski-dan-parkova-.html

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %