Ekologija

Evropski dan parkova

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Danas se obeležava Evropski dan parkova, koji je proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope s ciljem da se skrene pažnja na značaj zelenih površina. 24.maj je odabran, kao dan sećanje na postanak prvih evropskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj koji su progla[eni na taj dan 1909. godine. Evropski dan parkova prvi put je obeležen 1999.godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.

Među zaštićenim zonama, najvažniji po površini i vrednostima su nacionalni i prirodni parkovi.

Foto: Foto-ilustracija: Pixabay

 

Zakonom o zaštiti životne sredine na području Srbije utvrđene su sledeće kategorije zaštićenih prirodnih dobara:

nacionalni park

rezervat prirode

park prirode

predeo izuzetnih odlika

spomenik prirode

prirodne retkosti.

Na području Srbije pod zaštitu države stavljeno je oko 1300 prirodnih dobara, što iznosi 3,03% teritorije Srbije. Po stručnim procenama ukupnih prirodnih vrednosti područja pod zaštitu treba staviti još oko 7% teritorije Srbije.

NACIONALNI PARKOVI SRBIJE

Prvi nacionalni park proglašen je još 1872. godine u Americi. To je nacionalni park Jelouston. U Evropi je prvi nacionalni park proglašen 1909. godine u Švajcarskoj. Danas u svetu, u gotovo svakoj državi, postoje nacionalni parkovi ili druga zaštićena prirodna dobra.

Na području Srbije postoji pet nacionalnih parkova i to su: “Đerdap“, “Tara“, “Kopaonik“, “Fruška Gora“ i “Šar planina“. Obuhvataju površinu od oko 1,75% teritorije Srbije.

Najveći među njima je NP “Đerdap“, a najmanji NP “Kopaonik“. Najstariji nacionalni park u Srbiji je NP “Fruška Gora“, proglašen 1960. godine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %