Aktuelno

Danas se obeležava Svetski dan delfina

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Danas se obeležava Svetski dan delfina. Mnogi vole ove životinje zbog njihove gracioznosti, lepoti, veštinama…. Na svetu živi oko 40 različitih vrsta delfina, a većina njih ima prilično dug životni vek od 40 do 80 godina.Zanimljivo je da delfini ne mogu da dišu automatski. Kada spavaju jedna polovina mozga im je uvek „budna“ a druga „drema“. Nakon nekog vremena druga strana mozga se probudi , pa se zamene. Delfini u ovakvom stanju provedu 8 sati dnevno, što je dovoljno da se potpuno odmore,navodi se na portalu životinje.rs.

Umiljati prijatelji ljudi.
foto: zivotinje.rs

Delfini koji žive u reci Amazon su specifični jer plivaju „naglavačke“! Grbe na leđima okrenute su prema dnu, a smatra se da im to pomaže da lakše nađu hranu.Nauka je nedavno dokazala da delfini imaju i dobar muzički ukus. Ove divne životinje uživaju u zvucima Bitlsa, Pink Flojda i Radioheda, pokazalo je nedavno istraživanje, sprovedeno u akvarijumu u Las Vegasu, gde im je puštana odabrana muzika koja im, sudeći po rezultatima, prija.

Delfini se savršeno orijentišu u prostoru, zahvaljujući svom odličnom čulu sluha.

I naravno, svima poznata činjenica – delfini imaju sposobost prepoznavanja, pamćenja i rešavanja problema što ih svrstava u najinteligentnije životinje na planeti.

Pored toga, poznato je da delfini jedni druge oslovljavaju po imenima.

izvor: wwwe.zivotinje.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %