Aktuelno

Oprezno za Prvi maj u prirodi

0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Javno preduzeće „Palić – Ludaš“ je upravljač na zaštićenim područjima Grada Subotice i delom opštine Kanjiža. Pored Specijalnog rezervata prirode „Ludaško jezero“, upravljaju i Specijalnim rezervatom prirode „Selevenjske pustare“, Predelom izuzetnih odlika „Subotička peščara“, Parkom prirode „Palić“ i Spomenikom prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“. To je površina od preko 7600 hektara sa trostepenom zaštitom.

Cilj, kao upravljača pomenutom preduzeću je da  da sprovodi propisane režime zaštite, omogući neometano odvijanje prirodnih procesa i održivog korišćenja zaštićenog prirodnog dobra, prati kretanje i aktivnosti posetilaca.

Zbog toga, pored apela da se ne pali vatra u šumama i zaštićenim područjima, još jednom podsećamo, kao portal koji se bavi očuvanjem prirode, da se prilikom boravka u prirodi za Prvomajske praznike poštuju pravila boravka u zaštićenim područjima, kako bi se izbegli požari i druge neželjene pojave, koje su se do sada, nažalost, dešavale.Zbog toga je neophodno da izletnici poštuju  postavljene informativne table i sarađuju sa čuvarskom službom.

Krajem marta procvetao Gorocvet

U zaštićenim područjima na severu Srbije može da se primete žuti cvetovi gorocveta (Adonis vernalis). U pitanju je značajna vrsta stepskih predela istočne Evrope i jugoistočno – evropskih mediteranskih stepa, 10 – 40 cm visoka. Cveta od marta do maja. Raste na pesku, po sušnim livadama, po obodima kserofilnih šuma i predstavlja kserotermni relikt (vrstu određene oblasti koja je ostatak iz doba kada su u njoj vladali drugačiji uslovi života – suvo i toplo).

„Na listi je biljaka zaštićenih kao prirodne retkosti u Srbiji i štiti se kroz Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva. Ovakvim stepskim staništima, na kojima i gorocvet živi,  upravlja se kroz sprovođenje mera aktivne zaštite prirode – kroz krčenje podrasta, košenje, jer bi u suprotnom došlo do sukcesije ekosistema – obrastanja žbunastim i drvenastim vrstama. U budućnosti se na ovim staništima planira prelaz na tradicionalno pašarenje“, navodi se na portalu JP „Palić Ludaš“.

Krajem marta procvetao Gorocvet u zaštićenim područjima na teritoriji Subotice. Foto: M.Bence

 

 

 

 

 

 

 

Posebna upozorenja važe za posetioce na sledećim zaštićenim područjima:

Na obali Specijalnog rezervata prirode  Ludaško jezero dozvoljeno je podizati šatore samo na prostorima određenim za turističke namene. Zadržavanje je dozvoljeno na odstojanju 10 metara od obale jezera, i to samo na onim delovima gde je približavanje vodi dozvoljeno režimom zaštite.

2   Specijalni rezervat  prirode „Selevenjske pustare ” može samo u ograničenom broju da prima posetioce, jer upravo sada cvetaju prirodne retkosti, a i gnježđenje ptica je u punom jeku.

3   Predeo izuzetnih odlika „Subotička peščara” je zaštićeno područje u zaleđu Subotice. Tradicionalna izletnička mesta na Majdanu kod Kelebije  i u zoni Tresetišta  otvorena su za određen broj izletnika uz poštovanje zabrane loženja otvorene vatre i poštovanje uputstava čuvara na terenu.

 

 

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %