Ekologija

Sačuvajmo sove utine

0 0
Read Time:3 Minute, 14 Second

Hedviga, bela ili snežna sova koja je prijateljica Hariju Poteru, proteklih godina postala je jedan od najtraženijih ljubimaca u svetu. Fanovi malog čarobnjaka su želeli da i njima Hedviga bude prijateljica, što dovodi u opasnost opstanak divljih sova, a naročito u Indiji.

U toj zemlji poštuju belu sovu koja je ljubimica boginje bogatstva Lakšmi, i smatra je vesnikom uspeha. Za razliku od Indije, u Srbiji huk sove smatran je najavom opasnosti i smrti. Sova se smatra mudrom životinjom, koja u sebi čuva stara znanja i gleda u prošlost, sa ciljem da otkrive najveće misterije sveta. Pojedini istraživači smatraju da sove mogu da predvide određene događaje i u skladu sa tim se ponašaju.

Na primer, po grčkoj mitologiji sova je smatrana vernom pratiljom boginje mudrosti Atine, dok rimska mitologija nije osporavala mudrost sova,a, ali ih je smatrala i vesnicima loših vesti. Civilizacije Asteka i Maja su sovu smatrale simbolom smrti i uništenja, dok u japanskoj i indijskoj kulturi simbolika zove zavisi od vrste kojoj pripada. U Indiji poštuju belu sovu koja je ljubimica boginje bogatstva Lakšmi, i smatra je vesnikom uspeha, a u Srbiji huk sove smatran je najavom opasnosti i smrti.

Subotičani hranili sove ćevapima i jabukom

Da li su se sove preselile, nestale ili uginule, za sada nemamo odgovor. Pre pet godina postavljena je tabla u naselju Radijalac, gde se nalazi zimovalište sova utina. Dolazak sova u naseljena mesta u Subotici, govori da su stekle poverenje u čoveka. Biolog u Zoološkom vrtu na Paliću, Kristijan Ovari kaže, da u vrtu zbrinjavanju  divlje životinja koje im donesu građani. Trenutno u vrtu se nalazi šumska sova I sova kukumavka. Ovari za portal ecofeminizam.com kaže da godišnje othrane od 18 do 25 sova utina koje donesu građani i da sve koje mogu vrate u prirodu.

Zimovalište sova utina u Subotici.

“Što se tiče sova utina svake godine nam građani donose na prihvat u Zoološki vrt. Očekujemo posle prvog maja da dobijamo pozive za zbrinjavanje mladunaca sove. U prirodi mladunaca utine je da izlaze iz gnezda, šetaju po okolnim granama i tada često padaju na tlo i tada postaju žrtve  pasa i mačaka lutalica. Ukoliko građani pronađu mladunce sove najbolje bi bilo da je vrate na granu ili donesu kod nas. Imali smo slučajeva da su građani hranili male sove sa ćevapima i jabukom. Sove jesu mesožderi i hrane se glodarima i zato su veoma bitne u lancu ishrane. Jedna sova za prosečan obrok pojede do šest miševa”, objasnio je biolog u Zoološkom vrtu na Paliću, Kristijan Ovari.

U Subotici ima nekoliko stotina sova. Inače, sove ne grade gnezda, nego se naseljavaju već na postojećim. Uglavnom se gnezde na krošnjama četinara. Sove utine su ugrožene jer proganjanjem i ubijanjem usled predrasuda i neznanja, krivolovom, sečom stabala na kojima se gnezde i zimuju, stradanjem na putevima, pesticidima.

Ružić: Spasimo utine

Svake godine u rano proleće ornitolozi dobijaju veliki broj poziva u kojima građani traže pomoć za zbrinjavanje madunaca sova. Ti pozivi uglavnom se odnose na utine.

„ Mladunce utina najlakše ćete prepoznati po prodornom i dugotrajnom cijukanju, nalik na škripu ljuljaške, u večernjim i noćnim časovima“, kaže Milan Ružić, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Uputstvo kako prepoznati sovu utinu, pogledajte ovde ovde, a uputstvo kako pronaći jato malih ušara pogledajte u prilogu.

Da se briga prema ovim pernatim sugrađanima višestruko isplati pokazuju nam skorija istraživanja koja pokazuju da jedna porodica utina pojede do 10.000 glodara. Na ovaj način sove nam uštede milione evra koje bismo potrošili na trovanje glodara i time doveli u opasnost život i zdravje ljudi i životinja. Ornitolozi apeluju na sugrađane da budu tolerantni prema sovama i da ih ne proganjaju i povređuju zbog oglašavanja koje im ponekad smeta.

Utina je strogozaštićena vrsta za čije povređivanje i ubijanje je država predvidela kaznu u visini od 200.000 dinara.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %