Ljudska prava

Kampanja „Osvetljeno plavim“

0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

U Subotici je obeležen Svetski dan osoba sa autizmom, 2.april. Tim povodom, u subotičkom Dečjem pozorištu izvedena je dečja predstava “Tobi”, a tradicionalno, Gradska kuća i Moderna galerija Likovni susret, poznatija kao Rajhlova palata uoči dana osoba sa autizmom bila je osvetljena plavom bojom.

Kampanja : „Osvetljeno plavim“ nas podseća da je neophodno da zajedno uklanjamao barijere koje sprečavaju osobe sa autizmom da ostvare svoja prava, objašnjavaju u Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autozmom Subotica.

Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom osnovano je 2011. godine, a zahvaljujući lokalnoj samupravi opremljene su prostorije u Vareškoj 28. Usluge udruženja koristi oko 40 dece.

Predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, Suzana Skenderović objašnjava da njihova “Kuća iza Duge” se zasniva na podršci porodicama.

Tražimo da dobijemo licenciranu uslugu-ličnog pratioca. Želja nam je da deca dobiju kvalitetnu uslugu i tu je veoma značajna podrška porodicama”, rekla je Suzana Skenderović, predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Ponosan sam na srpsko društvo koje prihvata različitosti i u kome nema diskriminacije po bilo kom osnovu, rekao je prilikom obeležavanja 2.aprila, Svetskog dana sa autizmom državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević.

On je dalje objasnio da u Srbiji inkluzija nije nešto o čemu se govori u negativnom kontekstu, već samo u pozitivnom i da resorno ministrarstvo daje podršku svima kojima je potrebna.

Suzana Skenderović i Nenad Ivanisević, Dečje pozorište Subotica.
Suzana Skenderović i Nenad Ivanisević, Dečje pozorište Subotica.

Generalna skupština UN u decembru 2007. godine usvojila je rezoluciju kojom je 2. april proglašen za Svetski dan osoba sa autizmom. Nema preciznih podataka koliko osoba u Srbiji boluje od tog razvojnog poremećaja, ali se procenjuje da ih ima više od dve i po hiljade.

U martu 2017.godine navršava se 10 godina od donošenja Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom (UNCRPD) i njenog Opcionog protokola. Međutim, uprkos činjenici da je ratifikovana od strane EU i skoro svih zemalja članica, nije primenjena u mnogim oblastima.

Ovogodišnja kampanja fokusira se na pristupačnost, i nosi slogan “Srušimo barijere za autizam zajedno: Hajde da Izgradimo Pristupačno Društvo”.

Prema statistici organizacije Autizam Evrope,autizam pogađa jednu u 100 osoba, što znači da u Evropi trenutno živi 5 miliona osoba sa autizmom. U Srbiji ne postoje tačni podaci o broju osoba sa autizmom,niti postoji Nacionalni registar.
Uprkos povećanju svesti o tome šta je autizam, osobe sa autizmom i njihove porodice i dalje misle da javnost ovo stanje ne razume. Ovaj nedostatak razumevanja stvara prepreke u stavovima i nedostatak podrške, koji otežavaju uključivanje osoba sa autizmom u društvo. Tako se osobe sa autizmom često u velikoj meri suočavaju sa problemom pristupačnosti,sa izolacijom u svojim lokalnim zajednicama, kao i u društvu u celini, što pojačava diskriminaciju sa kojom se suočavaju u mnogim oblastima života.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %