Feminizam

Žene u nauci

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second
Punih 150 godina nakon rođenja Marije Kiri (Marie Curie), prema rezultatima UNESCO-a samo 28% istraživača su žene, a tek tri odsto su dobitnice Nobelove nagrade iz oblasti nauke. To je razlog zbog kojeg je tokom proteklih 19 godina, L’Oréal-UNESCO program „Za žene u nauci“ nastojao da oda priznanje ženama koje se bave naučno-istraživačkim radom i bude uz njih u ključnim trenucima u njihovoj karijeriProgram se danas realizuje širom sveta  i osim nagrada „Za žene u nauci“ za izuzetna naučna dostignuća uključuje i više od 50 programa nacionalnih i regionalnih stipendija posvećenih razvoju mladih talenata.
U Srbiji je trenutno u toku konkurs za nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ namenjen mladim ženama koje se bave naučno istraživačkim radom. Rok za prijavu produžen je do 30. aprila 2017.godine a sve informacije o uslovima konkursa i programu nacionalnih stipendija moguće je pronaći na internet adresi www.zeneunauci.co.rs  
International Rising Talents
International Rising Talents
Nacionalni konkurs je otvoren za mlade naučnice do 35 godina starosti, na doktorskim ili postdoktorskim studijama u oblasti prirodnih nauka, a uslov je da svoj naučno istraživački rad sprovode u Srbiji. Pobednicama konkursa u našoj zemlji će i ove godine biti dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od 5 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.
Sinoć je u Parizu održana internacionalna ceremonija dodele L’Oréal-UNESCO nagrada „Za žene u nauci“ za 2017. godinu. Ovo je bila prilika da se skrene pažnja na pet eminentnih naučnica i njihovu izuzetnost, kreativnost i inteligenciju. Svakoj od njih je dodeljena novčana nagrada od 100.000 evra kao priznanje za njihov doprinos nauci na polju kvantne fizike, fizičkih nauka i astrofizike.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %