Ekologija

Evropski Amazon gledajte iz svog kreveta

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

WWF je u saradnji s biologom i snimateljem Goranom Šafarekom snimio panoramski 360° video „Evropskog Amazona“, koji možete pogledati na Youtube kanalu WWF Adrije – https://www.youtube.com/watch?v=7o3PWvrQQXg, snimljen prošlog leta savremenom Samsungovom kamerom.

Budući UNESCO Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. „Evropski Amazon“ milion je hektara prostran rečni predeo i jedan je od najvećih slatkovodnih bisera Evrope. Prirodna oaza dužine 700 kilometara koja se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku pruža dom brojnim zaštićenim vrstama među kojima su orao belorepan i crna roda, vidra i brojne vrste riba, ptica i biljaka. Rad WWF-a na zaštiti ovog jedinstvenog predela traju već četvrtinu veka. UNESCO je već uključio područja u Mađarskoj i Hrvatskoj na listu rezervata biosfere, a susedne su zemlje u procesu nominacije za UNESCO rezervat biosfere. Kada ga proglase, biće to velika pobeda za ljude i prirodu ovog područja.

 Lutra lutra_European otter_SNR Gornje Podunavlje @Boris Erg
Lutra lutra_European otter_SNR Gornje Podunavlje @Boris Erg

Floodplains of Gornje Podunavlje (2)

Kako bi se što bolje pripremili za budući rezervat biosfere, državne institucije u pet država, zaštićena područja i nevladin sektor, sprovode nekoliko EU projekata. Zdravi i dinamični rečni ekosistemi omogućujavaju brojne dobrobiti za lokalno stanovništvo i stvaraju mogućnosti za održivi razvoj. Kako bi se održivo upravljalo budućim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav pokrenut je projekt „coop MDD“ kroz koji će se 11 zaštićenih područja u pet država povezati i uskladiti prakse upravljanja te tako osigurati povezanost rečnih ekosistema duž celog UNESCO rezervata biosfere.

Gornje Podunavlje: Boris Erg
Gornje Podunavlje: Boris Erg

Povezanost rečnih ekosistema od posebnog je značaja za sve vrste biljaka i životinja koje naseljavaju „Evropski Amazon“. Kroz projekt „coop MDD“ ćemo uspostaviti i mrežu Rečnih škola u svim državama kako bi javnost i učenici mogli da saznaju puno više o živom svetu reka i njihovom značaju za ljude“, izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji.

https://www.youtube.com/watch?v=7o3PWvrQQXg&authuser=0

Mura, Drava i Dunav su prekogranične reke i prolaze kroz više različitih zemalja, povezujući Alpe i Crno more. One donose život, prenose hranjive materije, daju vodu za piće i omogućuju poljoprivredu i ribolov, a dobar su temelj za razvoj održivog turizma usaglašenog s očuvanom prirodom. Reke povezuju i ljude koji uz njih žive, ne mareći za granice. Jedino uspešna prekogranična saradnja će nam omogućiti da očuvamo izuzetne prirodne vrednosti i dobrobiti koje ona pruža lokalnom stanovništvu.

Floodplains of Gornje Podunavlje
Floodplains of Gornje Podunavlje

izvor: wwf.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %