Kultura i projekti

„Duša na žici“

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Roman Miljana Vitomirovića imaće dvojaku publiku. U većini će biti ona koja će priču doživeti kao uzbudljiv kriminalističko-špijunski roman, u manjini oni koji će dešifrovati imena i dogadjaje, palanku, prepoznavati aktere i situacije dok plove stranicama knjige izmedju stvarnog i imaginarnog. U ovom delu ne treba tražiti literarne vrednosti, mada ono ni njih nije lišeno. Najveći kvalitet ove knjige je u njenoj autentičnosti, na momente zastrašujućoj”, navodi u recenziji Vladimir Stanković.

„Duša na žici“ je roman u kome na interesantan način prepliće se fikcija i i stvarni događaji.

„Naime, moj otac je bio novinar koji je prvi pisao o „Hladnjači iz Dunava“ koja je otvorila pandorinu kutiju transporta leševa sa Kosova u masovne grobnice u Srbiji. Stradao je u sumnjivoj saobraćajnoj nesreći, a deset godina kasnije, posle mnogo istraživanja, ubeđen sam siguran da je to bilo brižljivo isplanirano. Ono što je o Draganu Vitomiroviću manje poznato je da je penzionisan kao savetnik načelnika Državne bezbednosti Srbije 1987. posle serije članaka o stvarnom stanju na Kosovu koji je pod pseudonimom Oskar Kliper objavio u tadašnjoj „Borbi“. Posle njegove smrti pronašao sam njegove dnevnike iz perioda kada je bio operativac DB-a u sektoru za Bugarsku i kasnije kada je bio načelnik operativnog centra SDB za Kosovo pod imenom „Sloga“. Zanimljivi događaji i mnoštvo imena potaklo me je na ovaj roman. Naravno, nisam mogao da izostavim ni sudbinu porodice koja je kao i mnoge druge jevrejske stradala u holokaustu, a što je umnogome odredilo životni put glavnog junaka romana. Većina događaja je, ponavljam, istinita, a roman „Duša na žici“ pisao sam pokušavajući da izbegnem patetiku i „plitku“ filozofiju, bez pretenzija da bude veliko književno delo, već da se dopadne najširoj publici“, kaže novinar i autor romana Miljan Vitomirović.

 Novinar i autor romana "Duša na žici" Miljan Vitomirović.
Novinar i autor romana „Duša na žici“ Miljan Vitomirović.

Miljan Vitomirović, novinar, rođen 1971. godine u Zaječaru. Završio Fakultet za evropske pravne i političke studije u Novom Sadu. Novinarstvom počeo da se bavi u redakciji Timočke krimi revije iz Zaječara 1998. godine koju je osnovao i uređivao Dragan Vitomirović, a kasnije i sam bio vlasnik i glavni i odgovorni urednih tih novina. Na televiziji radi od 2001. bio je i freelancer i jedan od osnivača i direktor nezavisne produkcije „Za Media“ i za to vreme bio je dopisnik svih komercijalnih televizija sa nacionalnom frekvencijom. Na Novosadskoj televiziji od 2009. godine radi kao novinar i urednik, a jedno vreme bio je i njen glavni i odgovorni urednik. Bio je koautor nekoliko zapaženih dokumentarno-igranih serijala od kojih je najzapaženiji bio istraživački projekat „Balkan market“ o trgovini ljudima i putevima ilegalnih migracija na Balkanu urađen je uz podršku Vlade SAD i Srbije. Dobitnik je nekoliko nagrada za dokumentarni i informativni program od kojih je najznačajnija druga nagrada NUNS-a i američke ambasade za istraživačko novinarstvo u Srbiji dodeljena za dokumentarno-igrani serijal „Olovne priče“.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %