Energetika

Meštani žele projekat ukoliko se presele na bezbednije mesto

0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

Na javnoj raspravi i prezentaciji Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje novog bloka B3 na lokaciji termoelektrane Kostolac, koja je u četvrtak održana u Požarevcu, nevladine organizacije I meštani sela Drmno i Klenovnik su zatražili da se sagleda zagađanje i uticaj na zdravlje meštana, te da se izvrši raseljavanje onih čiji su domovi u blizini postrojenja.

Vodeći član Tehničke komisije dr Mlađan Mićević je nakon diskusije izjavio da će predložiti da se komisija dopuni sa stručnim licem iz oblasti zdravstva i medicine ili u suprotnom neće potpisati saglasnost.

Od 17. novembra do 16. decembra uz pomoć mobilnog mernog uređaja za kontrolu industrijskih emisija, koji je obezbedila Benkvoč (Bankwatch) mreža dobijeni su određeni podaci koji pokazuju da postoje problemi da se zagađenje u Drmnu svede na zakonski dozvoljene granice.
Od 17. novembra do 16. decembra uz pomoć mobilnog mernog uređaja za kontrolu industrijskih emisija, koji je obezbedila Benkvoč (Bankwatch) mreža dobijeni su određeni podaci koji pokazuju da postoje problemi da se zagađenje u Drmnu svede na zakonski dozvoljene granice.

“Neko ko će moći da stoji iza rezultata koji nedostaju u ovoj studiji. Ja pošto nisam kompetentan da zdravstveno ocenjujem te rezultate, ja neću potpisati ovu studiju dok se to u studiji ne obradi. Ova studija može proći bez mog potpisa, ako svi ostali potpišu, moje mišljenje se ne mora uvažavati…Zašto ja to mogu da uradim? Ja sam nezavisni stručnjak, nisam član nijedne partije, ne pretendujem ni na kakva radna mesta, penzioner sam. Znači ne mogu mi ukiniti penziju već je samo umanjiti malo. Drugi to ne mogu. Morate da razumete ljude da ne mogu izaći iz komisija ako rade u određenoj instituciji i reći “ne može, nego će biti kako ja zahtevam”…Ja se izvinjavam što sam podlegao emocijama, zamalo nisam zaplakao, ali razumem ljude koji žive u praktično projektu, a nema ih nigde u projektu.” – izjavio je dr Mlađan Mićević.

Pre ovog obraćanja Mićevića su meštani Klenovnika i Drmna nabrajali slučajeve raka u svojim porodicama i okolini, ukazivali na raširenost kancerogenih oboljenja. Stanje su uporedili sa Hirošimom. Meštani kažu da ne žele da zaustave projekat, već samo da budu preseljeni na bezbednu lokacije, jer se zona operacija konstantno širi ka njihovim domovima.

“Treba otići u zdravstvene institucije i tražiti podatke o procentu obolelih u Drmnu. Mi smo jako obolelo selo. Molim vas. Treba videti kakva je situacija. Dajte da sklonimo tu decu i bolesne, da raselimo selo” kazao je Momir Savić iz udruženja Zdravo Drmno.

“U studiji ne postoje ljudi, oni nisu obrađeni. Apelujem na lokalnu samoupravu Požarevca, neophodni su sastanci sa meštanima. Mere zaštite iz prostornog plana nisu sprovedene ili su sprovedene u malom obimu.Uticaj teških metala je potpuno izostavljen” rekla je Bjanka Čuturilo, stručni saradnik Centra za ekologiju I održivi razvoj CEKOR.

Nastavak rada komisije na Studiji TE Kostolac B3 očekuje se sledeće nedelje.

Studija je dostupna na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i životne sredine:

http://www.eko.minpolj.gov.rs/zahtev-za-davanje-saglasnosti-na-studiju-o-proceni-uticaja-na-zivotnusredinu-za-projekat-izgradnje-novog-bloka-b3-na-lokaciji-te-kostolac-na-kp-303-ko-kostolac-selo-teritorijagrada-pozarevca/

Govor  Mlađana Mićevića je dostupan na:

https://www.facebook.com/drmnojezaraseljenje/

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %