U Skupštini AP Vojvodine  održana je  Međunarodna konferencija „Žene u ruralnim područjima i prekogranična saradnja“, posvećena osnaživanju žena u ruralnim područjima i mogućnostima njihovog aktivnijeg učešća u projektima prekogranične saradnje u ovoj oblasti.

Otvarajući ovu konferenciju, u organizaciji Inicijative mladih lidera (AEBR), predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je značaj ovog skupa jer je, kako je rekao, posvećen problemu koji je i važan, i izražen.

„Ova konferencija dotiče tri teme. Jedna je vezana za problematiku ruralnih sredina, druga je vezana za poziciju žena u ruralnim sredinama, a treća za prekograničnu saradnju. Sve tri teme su usko povezane i veoma je važno da se stavi u fokus generisanje projekata koji će sredstvima prekogranične saradnje pokušati da pomognu ženama u ruralnim sredinama”, rekao je Pastor.

On je dodao da ruralni prostori predstavljaju značajan deo naše sredine i potrebno je ka njima usmeriti dodatnu energiju, znanje i sredstva.

“U ruralnim sredinama uslovi su teži nego u onim urbanim, a to se dodatno odnosi na život žena. Veoma je značajno podsticati razgovore na ovu temu, permanentno obnavljati i sprovoditi podsticajnu politiku u odnosu na ruralne sredine i žene u njima. Neophodno je da se oko ove teme okupi veliki broj ljudi i institucija i da svi zajedno pokušamo da stvari pomeramo unapred”, naglasio je Pastor.

Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Skupštini APV Maja Sedlarević istakla je da poseban značaj ove konferencije predstavlja mogućnost informisanje o programima uključivanja žena iz ruralnih sredina i njihovih organizacija u projekte koji se finasiraju iz fondova Evropske unije, namenjnih prekogračnoj saradnji i ruralnom razvoju.

„Različite grupe žena su na ovaj ili onaj način ugrožene i diskriminisane, ali svakako one iz ruralnih područja najteže žive. Značajno je da one prepoznaju svoju šansu i mogućnosti koje im pružaju fondovi EU, prekogranična saradnja i povezivanje. Isto kao što smo se mi u okviru Ženske parlamentarne mreže okupile oko istog cilja i zajedno radimo na tome, tako i žene iz ruralnih područja udružene mogu mnogo više da urade nego pojedinačno“, istakla je Sedlarević.

Na otvaranju konferencije, prisutnima su se obratili i Ana Milenić, vođa programa za ljudska prava i pitanja rodne ravnopravnosti Delegacije Evropske unije u Srbiji i Sanda Šimić, pomoćnik direktora u Kancelariji za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

 

izvor APV: http://www.vojvodina.gov.rs/sr/

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.