Ekologija

Grinpis: Rano je vratiti stanovnike u selo Itate

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Svetska ekološka organizacija Grinpis (Greenpeace) je danas upozorila vlasti Japana da možda suviše rano planira da vrati stanovnike u jedno od sela evakuisanih posle nuklearne katastrofe u Fukušimi u martu 2011, a da prethodno nema procene dugoročnog ozračenja kome bi bili izloženi povratnici, piše Zelena Srbija.

Japanska vlada sprema se da proglasi ponovo podobnim za stanovanje selo Itate, koje je bilo evakuisano posle nesreće.
Itate je medju mestima relativno dako od oštećene japanske nuklearne centrale Fukušima, na više od 40 kilometara severozapadno, ali i ta mesta su bila kontaminirana. Vlasti su to primetile kasnije i počele evakuaciju tek krajem aprila 2011.

„Relativno visok nivo zračenja unutar i izvan kuća u mestu Itate, ukazuju na neprihvatljiv rizik izloženosti gradjana ako se tamo vrate“, navela je u saopštenju organizacija Grinpis koja je izmerila zračenje u Itateu u kućama, na putevima, poljima i u šumama.

Po prefekturi Fukušime od 1. februara, više od 6.000 bivših stanovnika Itatea živi van tog mesta, a šest godina posle incidenta u Fukušimi vlada smatra tu seosku zonu ponovo pogodnom za život, posle dekontaminacije okućnica.

Medjutim zvaničnici Grinpisa smatraju da je dekontaminacija bila delimična i neujednačena i da su i dalje zagadjene zone tako rasporedjene, da bi stanovnici trebalo da vode „nenormalan“ život da bi ih izbegli.

Priče ljidi nakon katastrofe u Fukušimi.
Priče ljidi nakon katastrofe u Fukušimi.

„Nivo radioaktivnosti u šumama, koje predstavljaju 75 odsto zone i bile su integralni deo života stanovnika pre nesreće, i dalje je po kontaminaciji uporediv sa zonama na  30 kilometara od Černobila koje su još zabranjene za život“, naveo je Grinpis u izveštaju.  

Dekontaminiranje šuma je nemoguće i državne vlasti koje to znaju, odlučile su da očiste samo kuće i po 20 metara okućica i oko staza.

Stručnjak Grinpisa Jan Van de Pute rekao je da ta organizacija ne želi da nameće svoje mišljenje gradjanima i da oni treba da odluče sami da li žele da se vrate Itate, već da treba da im daju dodatne informacije da donesu odluku.

Po njemu je zabrinjavajuće što vlada nije izvršila procenu izloženost stanovnika radijaciji ne samo za jednu godinu, nego za decenije unapred, niti je procenila ponovnu kontaminaciju preko šuma.

 

https://youtu.be/-ftDl07mzJ8

 

izvor: Beta.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %