Ekologija

Gradonačelnik Londona Sadik Kan: Uvodimo taksu od 10 funti za automobile

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Gradonačelnik Londona Sadik Kan rekao je da će London uvesti taksu od 10 funti za automobile koji mnogo zagadjuju, a ulaze u centralne delove Londona. Taksa će bitu uvedena 23. oktobra, a najavljena je tik nakon objavljivanja upozorenja Evropske komisije o lošem kvalitetu vazduha u Londonu, prenosi beta.rs.

Zapanjujuće je da živimo u gradu u kojem je vazduh toliko zagadjen da mnoga naša deca odrastaju sa plućnim problemima. Ukoliko sada ne napravimo drastične promene, nećemo štititi zdravlje naše dece u budućnosti“ naveo je Kan, potvrdjujući da će London dobiti „najstroži standard“ za emisije od svih velikih gradova, a prenosi britanski Gardijan (The Guardian).

Fotografija preuzeta sa portala: https://www.theguardian.com/environment/2017/feb/17/london-to-introduce-vehicle-pollution-charge-in-october-says-mayor-sadiq-khan
Fotografija preuzeta sa portala: https://www.theguardian.com/environment/2017/feb/17/london-to-introduce-vehicle-pollution-charge-in-october-says-mayor-sadiq-khan

Konkretno, planirano je da starija vozila, koja više zagadjuju, plaćaju taksu od 10 funti (11,7 evra) za vožnju u centralnim delovima Londona.

Gradonačelnik je objavio i pokretanje internet sistema za proveru da li vozila spadaju u kategoriju koja će biti pogodjena dodatnim taksama. Sistem se nalazi na sajtu javnog transporta Londona (Transport for London).

Bi-Bi-Si prenosi da je reč o vozilima na dizel i naftu koja su proizvedena pre 2005. godine i ne ispunjavaju Euro 4 standard za emisije azotnog oksida i čestica.

Taksa će se pridodati postojećoj naknadi od 12,5 funti koja se plaća za ulazak vozila u centralnu zonu Londona od 7.00 do 18.00 od ponedeljka do petka. To znači da će u ovom periodu ulazak vozila koja više zagadjuju koštati 21,5 funti.

Evropska komisija je 15. februara upozorila pet zemalja, izmedju ostalog Veliku Britaniju, da će ih izvesti pred Sud pravde EU ukoliko brzo ne preduzmu mere za zaštitu kvaliteta vazduha.

Ovo „poslednje upozorenje“, koje se odnosi na 16 područja u Velikoj Britaniji medju kojima je i London, izdato je jer te zemlje nisu preduzele mere da prekinu kršenje ograničenja zagadjenja azotnim oksidom, koji je pre svega posledica auto transporta.

Taksa je deo šire palete mera koju laburista Sadik Kan planira da uvede tokom narednih meseci kako bi smanjio zagadjenje u Londonu. Tu su i odustajanje od kupovine autobusa na dizel i uvodjenje zone smanjenog zagadjenja od 2018. godine.

Osnovnu taksu za ulazak u centralne delove Londona uveo je 2003. godine tadašnji gradonačelnik Ken Livingston, takodje laburista, u cilju smanjenja začepljenja na putevima. Opširnije na www.euractiv.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %