Ekologija

Godišnje i do 170.000 ptica strada u krivolovu

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Svake godine u Srbiji strada između 125.000 i 170.000 ptica!. Krivolov je nelegalan način lova, počinjen od strane lovaca sa važećom lovnom dozvolom za tekuću sezonu, tokom kog se ptice ubijaju izvan propisane lovne sezone ili pomoću nedozvoljenih sredstava kao što su puške petometke i elektronske vabilice. Ptice se nelegalno ubijaju i tokom lovokrađe u kojoj učestvuju lica koja nisu registrovni lovci, navodi se na portalu pticesrbije.rs.

Nelegalan lov predstavlja jedan od najčešćih i najrasprostranjenijih vidova zločina nad pticama u Srbiji. Najdrastičniji primer je krivolov više od 50.000 prepelica tokom avgusta i septembra (jesenja seoba) i ubijanje na desetine hiljada pataka i gusaka u zimskom periodu, uglavnom na šaranskim ribnjacima i velikim rekama.

Na svirep način ubijene price sa CITES liste spakovane za ilegalni prenos. Foto: Uprava carine
Na svirep način ubijene price sa CITES liste spakovane za ilegalni prenos.
Foto: Uprava carine

Najčešće na ovakav način, mimo zakona, ulovljene ptice pokušavaju da se prenesu ilegalno u zemlje EU. Carinici su u saradnji sa policijom 14. februara 2017. godine na graničnom prelazu Batrovci sprečili pokušaj krijumčarenja 54 odstreljene ptice koje pripadaju zaštićenim vrstama, saopštila je Uprava carina.

Ptice su otkrivene prilikom detaljne kontrole prtljažnika automobila Micubiši Pajero italijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao 46-godišnji italijanski državljanin putujući iz Makedonije ka Italiji.Na dnu dva lovačka ruksaka, u plastičnim kesama, nađeno je u smrznutom stanju 52 primerka vrste “Perdix perdix“ (poljska jarebica) i 2 primerka vrste “Columba palumbus“ (golub grivnaš), što je potvrđeno nakon konsultacija sa Grupom za CITES Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Odstreljene ptice na prelazu Batrovci. Foto: Uprava carine
Odstreljene ptice na prelazu Batrovci.
Foto: Uprava carine

Prema sopstvenoj izjavi, putnik je ptice odstelio u Makedoniji i nameravao je da ih odnese sa sobom u Italiju, ali nije posedovao nikakvu dokumentaciju za robu koju je prevozio, pa je nije ni prijavio.

Pošto je reč o zaštićenim vrstama, za čiji su prekogranični promet potrebne adekvatne dozvole, koje ovaj putnik nije posedovao, on se osim oduzimanja mrtvih ptica suočava i sa novčanom kaznom, ali i sa mogućom krivičnom odgovornošću, navodi se u saopštenju Uprava carine.

 

Film: Ravnica bez ptica

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %