Nevladina organizacija „Save the children“, povodom Dana bezbednog interneta koji se obeležava 7.februara, objavila je da gotovo 90 odsto dece uzrasta od 10 do 15 godina poseduje mobilni telefon, a većina njih je spremna da ostavi svoje lične podatke na internetu, uključujući adresu stanovanja, navodi potral tijana.rs.

Rezultati istraživanja koje je „Save the children“ sproveo tokom prošle godine o ponašanju i navikama dece na internetu pokazali su da većina dece svakodnevno koristi informaciono-komunikacione tehnologije i pristupa internetu već od svoje devete godine života.

Gotovo sva deca poseduju uređaj preko kojeg pristupaju internetu, a najčešće je to mobilni telefon.

39621256 - teenager boy on computer in his room late at night.
39621256 – teenager boy on computer in his room late at night.

Organizacija želi da skrene pažnju na bezbednosne izazove koje predstavlja masovno korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija, a posebno u kontekstu bezbednosti dece kao najranjivije kategorije.

Informaciono-komunikacione tehnologije rapidno se razvijaju. Nove generacije dece odrastaju koristeći najnovije proizvode iz ove oblasti, dok znanje i iskustvo roditelja najčešće zaostaje, konstatuje se u istraživanju, prenosi Fena.

Prema rezultatima istraživanja, 90,5 odsto dece uzrasta od devet do 17 godina ima profil na jednoj ili više društvenih mreža – Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu ili Instagramu.

Svako četvrto dete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole, a 28 posto dece obuhvaćene istraživanjem doživelo je pretnje na internetu tri ili više puta.

U slučaju problema, 50 odsto dece ne bi prijavilo slučaj uznemiravanja na internetu, a manje od trećine ispitane dece bi se obratilo školskom osoblju.

„Evidentna je potreba za obrazovanjem i dece i njihovih roditelja o opasnostima koje vrebaju na internetu i načinima na koje se dete od njih može zaštititi“, rekla je direktorka te organizacije za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

izvor:  Fondacija „Tijana Jurić“

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.