Čet. jun 30th, 2022

Nevladina organizacija „Save the children“, povodom Dana bezbednog interneta koji se obeležava 7.februara, objavila je da gotovo 90 odsto dece uzrasta od 10 do 15 godina poseduje mobilni telefon, a većina njih je spremna da ostavi svoje lične podatke na internetu, uključujući adresu stanovanja, navodi potral tijana.rs.

Rezultati istraživanja koje je „Save the children“ sproveo tokom prošle godine o ponašanju i navikama dece na internetu pokazali su da većina dece svakodnevno koristi informaciono-komunikacione tehnologije i pristupa internetu već od svoje devete godine života.

Gotovo sva deca poseduju uređaj preko kojeg pristupaju internetu, a najčešće je to mobilni telefon.

39621256 - teenager boy on computer in his room late at night.
39621256 – teenager boy on computer in his room late at night.

Organizacija želi da skrene pažnju na bezbednosne izazove koje predstavlja masovno korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija, a posebno u kontekstu bezbednosti dece kao najranjivije kategorije.

Informaciono-komunikacione tehnologije rapidno se razvijaju. Nove generacije dece odrastaju koristeći najnovije proizvode iz ove oblasti, dok znanje i iskustvo roditelja najčešće zaostaje, konstatuje se u istraživanju, prenosi Fena.

Prema rezultatima istraživanja, 90,5 odsto dece uzrasta od devet do 17 godina ima profil na jednoj ili više društvenih mreža – Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu ili Instagramu.

Svako četvrto dete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole, a 28 posto dece obuhvaćene istraživanjem doživelo je pretnje na internetu tri ili više puta.

U slučaju problema, 50 odsto dece ne bi prijavilo slučaj uznemiravanja na internetu, a manje od trećine ispitane dece bi se obratilo školskom osoblju.

„Evidentna je potreba za obrazovanjem i dece i njihovih roditelja o opasnostima koje vrebaju na internetu i načinima na koje se dete od njih može zaštititi“, rekla je direktorka te organizacije za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

izvor:  Fondacija „Tijana Jurić“

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.