Ekologija

Dan zimske vožnje biciklom na posao

0 0
Read Time:3 Minute, 13 Second

Danas se obeležava međunarodni „Dan zimske vožnje biciklom na posao“ (Winter Bike To Work Day) koji povezuje gradove širom sveta čiji su se stanovnici obavezali voziti bicikl na posao, u školu, na fakultet… Zeleni Srbije ističu da vožnja bicikla ima veliki socijalni, ekonomski i ekološki značaj. Pre svega pod tim podrazumevamo pozitivan uticaj na zdravlјe lјudi i održavanje kondicije, uživanje u prirodi, a predstavlјa jeftiniji, ekološki i često brži način prevoza, sa „0%“ emisije štetnih gasova.

Foto: http://www.radiostudent.hr/medunarodni-dan-bicikliranja-na-posao/
Foto: http://www.radiostudent.hr/medunarodni-dan-bicikliranja-na-posao/

 

Procenjuje se da je svetu u upotrebi oko milijardu bicikala. Reč je jednom najkorišćenijem i ekološkom prevoznom sredstvu koje ima raznovrsnu upotrebu u svakodnevnom životu. Lajoš Vermeš je 1891. godine izgradio na Paliću biciklističku stazu, prvu takve vrste na našim prostorima i od tada Subotica se smatra gradom bicikla, koje je i dan danas ostao omiljeno prevozno sredstvo kod Subotičana i Subotičanki. Ravnica, široke ulice, izgrađene biciklističke staze govore o popularnosti ovog ekološkog prevoznog sredstva u gradu, nazvanim Panonska dama.

Kako bi se u saobraćaju uspostavila bolja kontrola i zeleni talas ne bi smetao biciklistima, Siemens je izradio novu tehnologiju u okviru koje sada postoji zeleni talas i za vozače bicikala – za početak samo na nemačkim ulicama. U najvećem broju slučajeva, zeleni talasi su usklađeni sa prosečnim brzinama automobilskog saobraćaja, pa znatno sporijem biciklističkom saobraćaju ovo podešavanje donosi malu korist. Ubuduće će biciklista putem aplikacije za mobilni telefon biti u stanju da zada komandu za uključivanje zelenog svetla i na taj na- čin još brže stigne na svoj cilj. Kada se biciklista sa SiBike aplikacijom približi raskrsnici, semafor u roku od nekoliko sekundi uključuje zeleno svetlo tj. produžava zelenu fazu. SiBike koristi prednosti tehnologije satelitske navigacije. Pametni telefon vozača bicikla određuje njegovu poziciju putem GPS signala i proverava da li bicikl prolazi virtuelnu okidnu tačku ranije utvrđenom brzinom. Nakon što aplikacija prijavi aktivaciju okidne tačke saobraćajnoj centrali, saobraćajna centrala izdaje komandu upravljaču semafora. Za sprovođenje ovog projekta nije potreban nikakav građevinski poduhvat – dovoljna je mala izmena u programiranju semaforskih uređaja.

Možda, se ova tehnologija pojavi i na subotičkim ulicama, jer upravo prve biciklističke staze su izgrađene u Subotici na ovom prostorima.

Da podsetimo, prvi bicikli u Subotici pojavili su se krajem osme decenije 19. veka i u početku su predstavljali zabavu za imućne ljude, a kasnije je postalo omiljeno prevozno sredstvo i za široke mase. U Subotici se nalazila i jedna od najpopularnijih i najstarija jugoslovenska fabrika za proizvodnju bicikala „Partizan“, koja je bila i inicijator popularne manifestacije „Trimbi“.Podignuti su i spomenici poznatim sportistima i biciklistima Lajošu Vermešu i Ivanu Sariću. (Foto: Dejan Malagurski)
Ivan Sarić. Foto: Dejan Malagurski.

Zbog saobraćajnih gužvi i problema sa nedostatkom parking prostora koji sve više građanima oduzima zelene površine, države se okreću izgradnji biciklističke infrastrukture, zbog čega prevoz biciklom ima značajan udeo u svakodnevnom prevozu. Zeleni Srbije smatraju da Srbija, i pre svega grad Beograd, imaju velike mogućnosti, ali i ogromnu potrebu za uvažavanje potreba biciklista i promociju biciklizma.

https://www.facebook.com/WinterBikeToWorkDay/videos/1232004690227424/

Takođe, Zeleni Srbije žele da upozore da od ukupne količine zagađujućih materija koje se nalaze u vazduhu u urbanim sredinama, čak 70% potiče od izduvnih gasova motornih vozila. Zbog toga ističemo značaj ovog zelenog transporta kao ekološkog prevoznog sredstva koje doprinosi zdravijem načinu života, ne zagađuje vazduh i pomaže u borbi protiv klimatskih promena.

 


Veliki broj gradova uvideo je prednosti biciklističkog saobraćaja za gradska putovanja. U Holandiji se oko 27% ukupnog prevoza na godišnjem nivou obavi biciklom, od čega se 25% ostvari za vreme odlaska na posao. U Danskoj se oko 18% saobraćaja ostvaruje biciklom, dok je broj biciklista svake godine sve veći. Za njima slede Nemačka, Švedska, Norveška Finska i Japan, a potom Švajcarska u kojoj se 5% prevoza ostvari biciklom, a preko 10% stanovništva koristi bicikl kao prevozno sredstvo do posla.

 

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %