Aktuelno

Prvi brod na obnovljivim izvorima energije

0 0
Read Time:54 Second

Prvi brod koji pokreće isključivo obnovljiva energija, priprema se za početak šestogodišnje plovidbe oko sveta koju će početi na proleće, piše na portalu Zelena Srbija-Beta.

Brod „Enerdži Obzerver“, katamaran pretvoren u „zeleno plovilo“, opremljen je solarnim panelima, turbinama na vetar i gorivnim ćelijama koje proizvode vodonik, navodi se na portalu Zelena Srbija.

 

 

Brod vrednosti pet miliona evra nalazi se u brodogradilištu u Sen Malou, u severnoj Francuskoj, odakle će krenuti na putovanje oko sveta nazvano „Odiseja za budućnost“.

Tokom putovanja koje će trajati šest godina, doploviće najpre do Pariza, a potom će svetskim okeanima i morima do 101 luke u 50 zemalja.

Francuski ekolog Nikolas Ilo (Nicolas Hulot) rekao je na današnjem predstavljanju projekta u sedištu Uneska u Parizu da će brod demonstrirati brojna rešenja za „energetsku tranziciju“ i da se sva ta rešenja nalaze u prirodi.

Brod je još nazvan i „morski Solar Impuls“, po ugledu na avion na solarni pogon koji je u julu 2016. završio etapni let oko sveta koristeći elektromotore na struju dobijenu energijom sunca.

 

www.beta.rs-Zelena Srbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %