Prvi brod na obnovljivim izvorima energije

Prvi brod koji pokreće isključivo obnovljiva energija, priprema se za početak šestogodišnje plovidbe oko sveta koju će početi na proleće, piše na portalu Zelena Srbija-Beta.

Brod „Enerdži Obzerver“, katamaran pretvoren u „zeleno plovilo“, opremljen je solarnim panelima, turbinama na vetar i gorivnim ćelijama koje proizvode vodonik, navodi se na portalu Zelena Srbija.

 

 

Brod vrednosti pet miliona evra nalazi se u brodogradilištu u Sen Malou, u severnoj Francuskoj, odakle će krenuti na putovanje oko sveta nazvano „Odiseja za budućnost“.

Tokom putovanja koje će trajati šest godina, doploviće najpre do Pariza, a potom će svetskim okeanima i morima do 101 luke u 50 zemalja.

Francuski ekolog Nikolas Ilo (Nicolas Hulot) rekao je na današnjem predstavljanju projekta u sedištu Uneska u Parizu da će brod demonstrirati brojna rešenja za „energetsku tranziciju“ i da se sva ta rešenja nalaze u prirodi.

Brod je još nazvan i „morski Solar Impuls“, po ugledu na avion na solarni pogon koji je u julu 2016. završio etapni let oko sveta koristeći elektromotore na struju dobijenu energijom sunca.

 

www.beta.rs-Zelena Srbija