Energetika

„Kako finansirati energetski efikasne projekte“?

0 0
Read Time:6 Minute, 33 Second

U „Hyatt regency“ 9. novembra 2016.godine u organizaciji ProCredit banke održan je Skup „Kako finansirati energetski efikasne projekte?“.

Skup je okupio predstavnike kompanija koje se bave primenom i sprovođenjem u praksu energetski efikasnih rešenja sa teritorije Republike Srbije, regiona i Nemačke.

Pozdravnu reč i uvodno izlaganje imao je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

Ivan Smiljković član IO ProCredit banke
Ivan Smiljković član IO ProCredit banke

„Sve banke u ProCredit Grupi neguju visoke standarde u pogledu uticaja njihovog poslovanja na životnu sredinu. U savladavanju izazova zaštite životne sredine, ProCredit banke primenjuju trostruki pristup: Interni sistem upravljanja životnom sredinom; Upravljanje rizikom životne sredine u kreditiranju i Promovisanje „zelenog finansiranja“, rekao je Smiljković i naglasio da  ProCredit banka u Srbiji primenjuje pristup boljeg razumevanja i unapređenja održivog korišćenja energije i uticaja na okruženje.

Jedan od primera je investicija u savremenu „Zelenu ekspozituru“ u Nišu kojom je banka želela da pokaže na koji način je moguće smanjiti potrošnju resursa.

Danko Kalkan: Jedan od primera je investicija u savremenu „Zelenu ekspozituru“ u Nišu .
Danko Kalkan: Jedan od primera je investicija u savremenu „Zelenu ekspozituru“ u Nišu .

„ Zahvaljujući savremenim, ekološkim i energetski efikasnim rešenjima koja smo primenili, našoj novoj ekspozituri u Nišu, u odnosu na prosečan objekat iste veličine u Srbiji, potrebno je 30 puta manje energije za zagrevanje svih prostorija, devet puta manje energije za hlađenje, i 10 puta manje struje za kompletno osvetljenje objekta“, rekao je Danko Kalkan,  koordinator za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine ProCredit banke i dodao da ulaganje u unapređenje energetske efikasnosti donosi dvostruku uštedu, posebno povoljne uslove kreditiranja i trajno manju potrošnju energije.

Smiljković je istakao i da su pitanja zaštite životne sredine veoma važna komponenta obuke za zaposlene na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

U ProCredit banci postoje „zelene“ inicijative za podizanje svesti o zaštiti životne sredine među zaposlenima, poput serije edukativnih tekstova na intranet portalu. Ovi tekstovi obrađuju primere unapređenja energetske efikasnosti kod klijenata koje je banka finansirala. Takođe, ceo jedan sprat Centrale banke je posvećen energetskoj efikasnosti. Glavni hodnik je preimenovan u Bulevar energetske efikasnosti i povezuje prostorije posvećene obnovljivim izvorima energije: Hidro sobu, Sobu vetrenjača, Geo sobu i Solarnu sobu. Zidni paneli sa fotografijama i kratkim tekstualnim objašnjenjima, zajedno sa člancima i banerima na intranet portalu banke, predstavljaju svakodnevni podsetnik za zaposlene na značaj energetske efikasnosti i obnovljive energije.

„Imajući u vidu štetan uticaj motornih vozila na okruženje, banka je obezbedila zaposlenima mogućnost korišćenja bicikala. Za duža putovanja koristimo svoja službena vozila hibridnu Toyotu Prius. Sa ponosom ističemo da je banka Priuse kupila pre par godina, a mi smo pre dva meseca u svoju flotu uvrstili i sedam električnih automobila Volkswagen E-Up, kao doprinos smanjenju emisija CO2, rekao je Smiljković i potencirao da ProCredit banka u Srbiji sprovodi sistem upravljanja zaštitom životne sredine koji je zasnovan na stalnoj proceni kreditnog portfolija prema kriterijumu zaštite životne sredine.

To obuhvata dubinsku analizu svih privrednih aktivnosti koje nose potencijalni rizik po životnu sredinu i odbijanje zahteva za kredit preduzeća koja su uključena u ekološki rizične aktivnosti i koja se nalaze na listi isključenih delatnosti naše institucije. Integrisanjem pitanja ekologije u proces odobravanja kredita, ProCredit banka u Srbiji istovremeno omogućava podizanje svesti klijenata o pitanjima zaštite životne sredine.

Promovisanjem „zelenog finansiranja“ ProCredit banka u Srbiji nastoji da promoviše ekološki što održiviji ekonomski razvoj. U banci postoji program proizvoda i usluga zelenog finansiranja, koji se sastoji od kredita za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i druge mere zaštite životne sredine za preduzeća i stanovništvo.

Uz unapređenu opremu, objekte, mašine ili procese kompanije dobijaju značajnu konkurentsku prednost po povoljnoj ceni, krediti za unapređenje energetske efikasnosti posebno pogoduju razvoju poslovanja.

„ Naš stručni tim, na osnovu metodologije konsultantske kuće IPC iz Frankfurta, vrši preciznu i na tržišnim parametrima zasnovanu analizu očekivanih efekata planiranih investicija. Na taj način, unapred ćete znati isplativost ulaganja – period povraćaja investicije i očekivane uštede. Uz smanjenu neizvesnost poslovanja, pružićete i lični doprinos očuvanju životne sredine“, kaže Kalkan i posebno ističe da ProCredit banka, zahvaljujući kreditnoj liniji GGF fonda i sredstvima iz sopstvenog potencijala, nastavlja sa intenzivnom podrškom projekata preduzeća u sektoru unapređenja enegretske efikasnosti i ekološki održivih projekata.

Tehnologije koje se mogu finansirati putem kredita koje ProCredit banka daje za energetsku efikasnoѕt su: energetski efikasne proizvodne mašine; oprema za grejanje i hlađenje (kotlovi, toplotne pumpe, siѕtemi za klimatizaciju…); opšte tehnologije (elektro-motori, pumpe, frekventni regulatori…); tehnologije koje koriѕte obnovljive izvore energije (solarni siѕtemi, kotlovi na biomasu, biogasni sistemi, hidroelektrane i sl.); transport (građevinske mašine, komercijalna i putnička vozila); energetski efikasna poljoprivredna mehanizacija (kombajni, traktori i oѕtale samohodne mašine), kao i neѕtandardne tehnologije (čileri, kancelarijska i oѕtala oprema).

Napomenuto je, takodje, da je banka potpisala sveobuhvatni InnovFin SME garantni sporazum sa Evropskim Investicionim Fondom (EIF) koji podstiče inovativne ideje i investicije klijenata čime se povećava konkurentnost. Banka je prepoznala da su moderna tehnologija, inovativno razmišljanje i usmerenost ka zaštiti životne sredine glavni faktori za budući razvoj.

Prof dr Goran Jankes iz Centra za energetsku efikasnost i održivi razvoj CEEFOR govorio je praktičnoj primeni energetski efikasnih rešenja u Republici Srbiji.
Prof dr Goran Jankes iz Centra za energetsku efikasnost i održivi razvoj CEEFOR govorio je praktičnoj primeni energetski efikasnih rešenja u Republici Srbiji.

Prof dr Goran Jankes iz  Centra za energetsku efikasnost i održivi razvoj CEEFOR govorio je praktičnoj primeni energetski efikasnih rešenja u Republici Srbiji.

“ Mere energetske efikasnosti vraćaju se u periodu od jedne do pet godina. Za rekonstrukcije sistema grejanja i korišćenje otpadne toplote iz rashladnih sistema preko toplotnih pumpi, investicije se isplate u preiodu od dve i po do četiri godine, kaže profesor Jankes i dodaje da je veoma važno za firme kada planiraju izgradnju ili rekonstrukciju pogona da nezaobilazni segment bude i energetski efikasno projektovanje. Pri projektovanju treba prepoznati i odabrati najbolje tehnologije. Dobra inženjerska praksa pretpostavlja da se koristi oprema koja je energetski najefikasnija.

Na ovom Skupu učesnicima je podeljen i Praktični vodič za energetski efikasna poslovna rešenja ”Štedite energiju, smanjite troškove, razvijajte posao”. U priručniku, koji su zajednički izdali Fond “Green for Growth” i ProCredit banka, su slikovito navedene neke mogućnosti za ulaganje u efikasnu izolaciju, vrata, prozore i rashladne sisteme, kao i moderna i energetski efikasna rasveta.

O efikasnim sistemima rasvete govorili su Snežana Blagojević, direktorka “Kompanije Blagojević” i Vojislav Radović, director Philips-a za Jugoistočnu Evropu.

Troškovi električne energije mogu biti značajno smanjeni na dva načina: jednostavnom zamenom sijalica u postojećoj instalaciji ili izborom prednosti koje pružaju najnovija rešenja u novoj instalaciji.

Rešenja za grejanje predstavio je inženjer Bojan Crnomarković, iz kompanije “Viessmann” , a učesnicima Skupa obratio se Milan Lukić, generalni direktor Saint-Gobain Weber u Srbiji, dok su o najnovijim izolacionim materijalima te kompanije govorili Čedo Kerkez i Nataša Anić.

Tokom diskusije, reč je bila o tome, da bi se donela ispravna odluka o ulaganju energetsku efikasna rešenja, uvek je potrebno da se odrede precizne potrebe, tačan scenario u kojem će se oprema koristiti, kao i ciljevi preduzeća/domaćinstva. Za svaku od energetski efikasnih mera, koje su predstavljene, postoje stručnjaci koji su spremni da ponude praktične savete. Napomenuto je da kod izvođenja radova morate ubediti majstore /izvođače radova da ista ta rešenja i primene na objekt (kuću ili postojenje), jer ako nešto izostave u ugradnji smanjiće se i efikasnost i ušteda.

Takođe, ako želite da dugoročno štedite energiju i planirate značajna ulaganja ili ulaganja različitih vrsta, da biste to postigli trebalo bi da potražite savet energetskog savetnika. Morate proveriti da li stručnjak kojeg konsultujete ima odgovarajuće stručno znanje. Kompetentan energetski savetnik – ili energetski revizor kako ih često zovu – daće vam podršku u pronalaženju oblasti koja ima potencijal kada je u pitanju energetska efikasnost, kao i u osmišljavanju i sprovođenju mera koje će smanjiti vašu potrošnju energije i troškove.

Zaključak Skupa „ Kako finansirati energetski efikasne projekte?“ koji je organizovala ProCredit banka je da su ulaganja u modernu, energetski efikasnu tehnologiju i sisteme upravljanja energijom, ekonomski gledano, vrlo isplativa. Iako, takva ulaganja podrazumevaju veće početne troškove, kupovina efikasne tehnologije isplatiće se u većini slučajeva zbog uštede energije i nižih troškova popravke i održavanja.

Milisav Pajević

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %