„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji znakovnog jezika“

Jelka od recikliranog materijala za osobe sa invaliditetom

0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Učenici Osnovne škole“ Ivan Goran Kovačić“ u Subotici svake godine izrađuju jedinstvenu novogodišnju jelku koju poklanjaju u humanitarne svrhe, a ove godine napravili su je od recikliranog materijala. Jelku su poklonili Udruženju „Čep za hendikep“.

Hol Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” kraji jelka, visoka dva metra,koja je izrađena od čepova. Đaci škole su odlučili da jelku poklone Udruženju „Čep za hendikep“.

Anketirani učenici kažu:

Mislim da je ovo jako dobro zato što možemo da pomognemo I jednostavno da ulepšamo našu školu I omogućimo tim aktivnosti”.

Mislim da je ovo jako dobra humanitarna akcija. Zanimljivo je bilo sakupljanje čepova. Morali smo da uložimo mnogo truda I napora da bismo napravili ovu jelku. Veoma dugo smo šakupljali čepove da bismo uspeli ovo I veoma mi je drago što možemo da pomognemo deci kojoj je potrebna naša pomoć”.

Zoran Martinov, predsednik Udruženja “Čep za hendikep” kaže da je zadovoljan poklonom. Procenio je da su deca sakupila oko 100 kilograma čepova. Cilj akcije je da motiviše ljude, pre svega decu da recikliraju i vode računa o ekologiji, a ujedno će pomoći da članovi Udruženja nabave kolica, hodalice, štake i druga pomagala koja im olakšavaju svakodnevicu.

Sakupljeni čepovi za kupovinu ortopedskih pomagala. Foto: subotica.com
Sakupljeni čepovi za kupovinu ortopedskih pomagala.
Foto: subotica.com

Malo je reći mnogo. Ova pomoć mnogo znači. Tako da ovo što nam je škola “Ivan Goran Kovačić” priredila je nešto najlepše za četiri godine.Za ove četiri godine postojanja nismo doživeli ovako nešto. Jelka je velika i prelepa i jedva čekamo da je podelimo na društvenim mrežama i postavimo na javnom mestu da ljudi vide kako kreativnost nema granice. U okviru ove akcije uspeli smo da obezbedilo 49 ortopedskih pomagala, a sakupljeno je oko 60 tona čepova”, istakao je Zoran Martinov, predsednik Udruženja “Čep za hendikep”.

U Udruženju “Čep za hendikep” objašnjavaju da za jedna polovna kolica treba sakupiti između tonu i tonu i po čepova, a za novo ortopedsko pomagalo između pet i šest tona.

Nastavnica Danijela Santrač Roško.
Nastavnica Danijela Santrač Roško.

Mi smo prava radionica koja se bavi recikliranjem materijala. Svake godine pravimo ovakvu jednu jelku od recikliranog materijala, što je I cilj da očuvamo prirodu. A sada smo napravili ovu akciju I da pomognemo nekom detetu kome je to neophodno ili čoveku sa hendikepom dab u omogućili kupovinu raznih pomagala”, istakla je nastavnica Danijela Santrač Roško.

Poruka učenika iz Subotice je „Uradite nešto dobro za prirodu, ali i za ljude – pridružite se akciji „Čep za hendikep“!.

naslov_grb

Tekst je  nastao  u okviru projekta “„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji   znakovnog jezika“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %