Feminizam

Novinarka iz Avganistana Adele Širze: Sigurno se osećam u Srbiji

0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

Novinarka, Adele Širze (28) iz Avganistana sa porodicom krenula je na put koji traje već 11 meseci i još uvek nije stigla u zemlju svojih snova, gde bi bila slobodna. Trenutno se nalazi u Prihvatnom centru „Adaševci“ sa porodicom i čeka da krene dalje na put. Na ovaj opasan put je krenula, kako kaže zbog problema koje je imala u rodnoj zemlji.

Još mesec dana i biće godinu dana kako sam sa porodicom na putu ka boljem sutra. U svakom momentu smo bili u opasnosti, moj suprug, deca i ja. Sada sam četiri meseca u centru “Adaševci” i veoma sam zadovoljna što smo dobili kao porodica sobu, da nismo u šatoru. Ovde su svi ljubazni i ima mnogo sadržaja za decu. Kada smo krenuli iz Avganistana nismo imali određenu zemlju, ali ja bih volela da odemo u Nemačku i tamo nastavim da se bavim svojim poslom. Mnogo volim svoj posao i kada se smestimo negde, nadam se da ću moću da se bavim novinarstvom”, priča Adele Širze sa nadom u očima da će uskoro njeni snovi, ali i njene porodice da se ispune.

Suprug, Nosrat Nuri je doktor farmacije, a Elhan i Hosnan Nuri se bezbrižno igraju, pa podu u sobi u kojoj su smešteni. Sin, se igra automobilom, a ćerka uči. Kao da nisu u kampu,nego u nekom domu.

Četiri meseca sam ovde.Svesna sam da život u kampu nije kao kod kuće, ali trudim se da gledam pozitivno i sebi i svojoj porodici ovde učinim boravak što prijatnijim. Veoma se sigurno osećam u Srbiji. U ovom kampu nema rasizma, svi smo jednaki i prema svima se jednako odnose. U drugim kampovima smo imali probleme te vrste i da su neke nacije imale privilegije”, dodaje Adele Širze iz Avganistana.

Novinarka iz Avganistana sa prevodiocem i novinarkom iz Srbije.

Međutim, bezbrižnost njene dece nemaju svi mališani u Centru Adaševci”, koji je specifičan i po tome da više od polovine korisnika čine deca. U malom prostoru, za njihove potrebe, smeštaju se mališani iz raznih ratom zahvaćenih zemalja sa Bliskog Istoka i imaju likovne radionice, ili uče engleski i nemački. Dragan Velimirović, koordinator Prihvatnog centra Adaševci ispred Komeserijata za izbeglice i migracije kaže da se trude da deci u saradnji sa raznim nevladinim organizacijama u “Adaševcima” boravak učine što prijatnijim i kvalitetnijim.

Novinarka iz Avganistana sa porodicom. Foto: Goran Sivački
Novinarka iz Avganistana sa porodicom.
Foto: Goran Sivački

Komeserijat za izbeglice i migracije u Prihvatnom tranzitnom centru migrantima obezbeđuje tri obroka, i to za doručak uglavnom poslužuju pecivo, ručak kuvana jela, a za večeru dobijaju konzervirana jela i uvek se na meniju nalazi voće. Obezbeđene je i zdravstvena zaštita 24 časa.

Adele Širze i Sandra Iršević. Foto: Goran Sivački
Adele Širze i Sandra Iršević.
Foto: Goran Sivački

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %