Ekologija

Zbog klimatskih promena irvasi se smanjuju

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Deca  u decembru najviše se raduju Deda Mrazu i poklonima koje im donosi počev od svetog Nikole pa do Božića, svakako, uključujuči i Novu Godinu. Deda Mraz se kod nas vezivao uglavnom za Božić i bio je čuven kao Božić Bata ali je dolaskom komunizma i ateizma prihvaćen istočnjački model. Svi ga znaju, kao starijeg čoveka, duge sede brade, obučen u crveni kaput koji leti sa saonicama koje vuče devet (izvorno osam) irvasa sa torbom punom poklona za dobru decu.

Deda Mraz i njegovi pomagači.
Deda Mraz i njegovi pomagači.

Međutim, ovo nije priča o omiljenom dečjem liku, nego o njegovim pomagačima irvasima koji su ugroženi. Naime, kako prenosi portal Zelena Srbija  klimatske promene utiču na veličinu irvasa.

Irvasi na ostrvu Svalbard u Severnom ledenom okeanu se smanjuju, a naučnici smatraju da su glavni uzrok za ovakvu pojavu klimatske promene.Naučnici iz Britanije i Norveške pronašli su na Svalbardu odraslog irvasa rodjenog 2010. godine koji je lakši za 12 odsto u odnosu na irvasa rodjenog 1994. godine.

Ekolog Stiv Albon iz škotskog Instituta „Džejms Haton“ navodi da porast temperature u Severnom ledenom okeanu uzrokuje više padavina na Svalbardu i stvaranje debljeg sloja leda koji irvasi ne mogu da polome u potrazi za hranom. Broj irvasa se povećava zbog toplijih leta i podsticanja konkurencija, navodi portal Zelena Srbija.

Profesor Steve Albon koji je otkrio da se irvasi smanjuju zbog posledica klimatskih promena.
Profesor Steve Albon koji je otkrio da se irvasi smanjuju zbog posledica klimatskih promena.

Albon je kazao da naučnici smatraju da postoji povezanost izmedju porasta temperature i veličine irvasa, ali da je potrebno još istraživanja da bi se potvrdila ova teza.

Njihova otkrića su predstavljena  na sastanku Britanskog ekološkog društva.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %