Sre. sep 28th, 2022

U Bunjevačkoj matici u Subotici održano je predavanje i okrugli sto pod nazivom: „Juče, danas,sutra“. Predavanje je deo projekta „Rodna ravnopravnost, juče, danas sutra“ koji se realizuje uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za socijalnu politiku i ravnopravnost polova.

Termin rodna ravnopravnost odnosi se i na muškarce, decu, starije osobe, sve građane i građanke.

Mislim da je bitno upoznati sve o postojećim zakonima koji se odnose na rodnu ravnopravnost i koje sve mere preduzima Vlada Srbije i Pokrajinska Vlada kako bi dodatno motivisala i osnažila ekonomski žene. Govorili smo o vidljivosti žena u medijima i o njihovom položaju našoj zemlji. Projekat je zamišljen da u Vojvodini, tačnije u Subotici i Čurugu uporedimo stanje informisanosti žena u gradskoj i seoskoj sredini. Realizovali smo ankete i intervjue, kako bi uporedili stanje u gradu i na selu“, istakla je jedna od predavačica, magistarka Aleksandra Vukomanović.

Aleksandra Vukomanović: Bitno je upoznati se sa zakonskim okvirima.
Aleksandra Vukomanović: Bitno je upoznati se sa zakonskim okvirima.

U projekat uključene su i neke institucije poput Sekcije žena Samostalnog sindikata grada Subotice, Udruženje žena Kola srpskih sestara iz Čuruga. Pored toga učestvuju i sve zainteresovane škole kao i omladinske organizacije.

Problem sprovođenja principa rodne ravnopravnosti u Srbiji je zakonom definisan 2009. godine. Od tada se izvode različiti projekti i organizuju razne tribine, radionice i slično, osnivaju se različita tela i organizacije, koji zajedničkim resursima i znanjima pokušavaju da što većem broju populacije ženskog i muškog pola približe osnovne principe, načela i strategije rodne ravnopravnosti. Činjenica je da se u Srbiji na raznim nivoima u celosti ili delimično (ne)sprovode rodne politike i principi rodne ravnopravnosti, ali bez obzira na usvojeni Zakon o rodnoj ravnopravnosti kojim se regulišu mnoga pitanja sigurno da je potrebno još mnogo vremena, truda, raznih sredstava, zatim pomoći medija, kao i državnih i privatnih, zatim nevladinih i drugih organizacija da bi se ta načela u potpunosti i primenjivala. Evidentan je znatan pomak u poslednjoj deceniji, naročito kroz osnaženo delovanje mnogobrojnih institucija i neprofitnih organizacija, zatim kroz obrazovanje na rodnim studijima u Novom Sadu i u Beogradu, kao i u političkom, ekonomskom i drugim vidovima osnaživanja žena.Međutim, u Srbiji je i dalje u velikoj meri „na snazi“ patrijarhalan obrazac, način razmišljanja i delovanja, te je evidentno da je zastupljen mnogo veći broj muškaraca na visokim društvenim pozicijama, dok su žene na tim pozicijama zastupljene u evidentno manjem broju“, objasnila je Aleksandra Vukomanović.

Nataša Konstadinović, koja je ujedno i predsednica Udruženje Edukativno-kulturni sportski centar „Mostovi” koje je i nosilac projekta kaže da su planirane edukativno-zravstvene radionice koje će održavati u prostorijama EKUS „Mostovi“. Reč je o psihofizičkom osnaživanju osoba koje se prijave.

Imamo jedno istaživanje koje je obuhvatilo nekoliko štampanih medija i internet izdanja. Postoje nekoliko kategorija poput: žene u sportu, muzici, politici…Pretpostavke su bile da će žene biti više zastupljene u medijima kada su u pitanju određeni datumu. Neophodnop je da žena bude vidljiva u medijima na rodno osetljiv način, koristeći rodno osetljiv jezik u medijima“, ističe Nataša Konstadinović.

Nataša Kostadinović predsednica EKUS "Mostovi"
Nataša Kostadinović predsednica EKUS „Mostovi“

Sa druge strane, prezentovanje žena u medijima nije reprezentativno, jer u mnogim listovima uvek postoji neka „gola žena“.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.