Feminizam

Borba sestara Mirabel i dalje traje

0 0
Read Time:3 Minute, 14 Second

Mnogi su  gledali film „Leptirice“ u kome glavna protagoniskinja Selma Hajek igra Minervu, jednu od sestara Mirabel koje su brutalno ubijene, jer su se borile za ljudska prava.

Da podsetimo,Patria Mercedes Mirabel (27.02.1924. – 25.11.1960.), Maria Argentina Minerva Mirabel (12.03.1926. – 25.11.1960.) i Antonija Maria Teresa Mirabel(15.10.1935. – 25.11.1960.) su žene koje su se suprotstavljale diktaturi Rafaela Truhilja, a njihova sestra Belika Adela “Dede” Mirabel-Rejes nije ubijena tog dana.

Sestre Mirabel.
Sestre Mirabel.

Odlučno su se borile protiv vladavine Truhilja, nekoliko puta bile zatvarene i u zatvorima mučene, da bi Truhiljo odlučio da ih se reši. 25. novembra 1960. godine. Odvedene su u polje šećerne trske i ubijene zajedno sa njihovim vozačem.

Minerva je bila najvatrenija borkinja za ljudska prava i pokrenula «Pokret četrnaestog juna», a unutar te grupe one su bile poznate kao «Leptiri» (Las Mariposas).
Sestre Mirabel su sahranjene na “Ojo de Aqua”, oblasti izvan grada Salceda u Salcedo
i njihov dom je pretvoren u muzej u njihovu čast.

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvoj konferenciji feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanoj u Bogoti 1981. godine, a 1999.godine Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
Ovaj datum takođe ozačava početak kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Ranijih godina na teritoriji Vojvodine policijske uprave zabeležile 8.133 zahteva za pružanje policijske intervencije radi zaštite od nasilja u porodici, što je za 1035 više u odnosu na broj zahteva evidentiran tokom 2014. godine, navodi se na portalu Pokrajinske vlade.

Istraživanje o rasprostranjenosti nasilja u porodici u AP Vojvodini pokazuje da je svaka druga žena doživela neki oblik psihičkog nasilja, dok je 34% njih trpelo fizičko nasilje.

Pokrajinskim Programom za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima koji važi od 2015. do 2020. godine, definisane su mere koje treba da doprinesu povećanju nivoa javne svesti o neprihvatljivosti nasilja prema ženama, unapređenju usluga zaštite i podrške za žene žrtve nasilja, unapređivanju sistema evidentiranja…

Sekretarijat je i ove godine, kroz program ekonomskog osnaživanja žena iz Vojvodine koje imaju iskustvo nasilja, podržao zapošljavanje 12 žena. Nastavljena je saradnja sa Mrežom SOS Vojvodina koja pruža podršku ženama u situaciji nasilja putem jedinstvenog broja 0800 10 10 10.

Aktivnosti Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova biće usmerene na bolju informisanost o problemu nasilja nad ženama i mehanizmima zaštite.

Taj zavod će u periodu od 25. novembra do 5. decembra u 7 gradova/opština Vojvodine sprovesti lokalnu kampanju „NASILjE JE ZLOčin – PRIJAVI GA!“ sa ciljem informisanja žena o načinima zaštite od nasilja, kao i jačanja lokalnih kapaciteta za pružanje adekvatnije podrške ženama koje trpe nasilje.

Pored toga, pokrajinske poslanice i članice Ženske mreže, organizovale su potpisivanje peticije u zgradi pokrajinske Skupštine na dan održavanja skupštinskog zasedanja kako bi animirale što veći broj poslanica i poslanika, predstavnika Pokrajinske vlade, pokrajinskih organa, predstavnika medija i zainteresovane javnosti da svojim potpisima izraze poštovanje prema žrtvama nasilja i jasno stave do znanja da je ono neprihvatljivo.

Ujedinjeni protiv nasilja nad ženama.
Ujedinjeni protiv nasilja nad ženama.

Nakon potpisivanja peticije od strane članica Mreže, veliki broj pokrajinskih poslanica i poslanika je sa zadovoljstvom prihvatio poziv i potpisao peticiju.

Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine Stojanka Lekić, naglasila je da je nasilje nad ženama jedan od ključnih društvenih problema. Ona je podsetila da je samo u prvih osam meseci prošle godine ubijeno čak 29 žena, dok je u istom periodu ove godine ubijeno 18, dodajući da je 18. maj predložen kao dan sećanja, jer je to poslednji u nizu od tri dana u 2015. godini tokom kojih je od partnera i članova porodice ubijeno čak sedam žena u Srbiji.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %