„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji znakovnog jezika“

Znakovni jezik u svakodnevnom životu

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Znakovni jezik u svakodnevnom životu  upotrebljavaju gluvi i nagluvi. Umesto reči, koriste gestikulaciju, odnosno pokrete ruku, tela, lica, usta i glave za izražavanje različitih pojmova.

Različitim položajem prstiju, lako se oblikuju pojedinačna slova azbuke govornog jezika, a ti pokrete nazivaju se prstna ili ručna azbuka.

Postoji jednoručna i dvoručna azbuka, a Srbija koristi dvoručnu azbuku.
U Srbiji postoji aplikacija, koja je izrađena u okviru projekat  „Pravo na informisanje – I mi imamo pravo da znamo“.

Uspeh je udahnuti život odličnoj ideji. Centar za orijentaciju društva COD u saradnji sa Diamond Code timom uspeo je da ostvari svoju ideju i obezbedi domaćem tržištu sredstvo za unapređenje komunikacionih kanala u vidu aplikacije za mobilne uređaje.

SZJ aplikacija je osmišljena tako da na jednom mestu ponudi rečnik srpskog znakovnog jezika, uputsvo za ispravno korišćenje u obliku video materijala kao i drugi obrazovni sadržaj koji se tiče srpskog znakovnog jezika i njegove inkluzije u svakodnevni život zajednice. Aplikacija je deo projekta „Pravo na informasanje“, koji COD sprovodi u partnerstvu sa asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika ATSZJ, a podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

Aplikacija  je namenjena pre svega zajednici gluvih, ali je prilagođena i za druge korisnike.

naslov_grb

Tekst je  nastao  u okviru projekta “„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji   znakovnog jezika“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %