„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji znakovnog jezika“

Subotici nedostaju licencirani lični pratioci

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Subotici nedostaju licencirani lični pratioci. Lokalna samouprava u Subotici izdvaja četiri miliona dinara za 35 ličnih pratilaca I pet personalnih, što nije dovoljno ocenila je predsednica Udruženja za autizam u Subotici, Suzana Skenderović koja je i majka maloletnog dečaka koje se nalazi u stanju atizma.

“Želimo da preuzmemo beogradski model, kada je u pitanju naknada i usluga ličnog pratioca”, dodaje  predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, Suzana Skenderović.

Goran Rojević iz Organizacije „Dečje srce“  objašnjava da u njihovoj organizaciji postoji 310 licenciranih pratilaca koji imaju različite opise poslova, jer je lični pratilac most u komunikaciji između deteta i njegove okoline.

“Prema zakonu ovim poslom mogu da se bave osobe koje imaju završenu  srednju školu, ali moraju  da prođu i zdravstveni i sanitarni pregled, da bi se ustanovilo da li su sposobni da brinu o detetu. Nakon toga, prolaze obuku akreditovanu od Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu

“, objašnjava Goran Rojević iz Organizacije „Dečje srce“.

Državni sekretar  u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević je ukazao na mogućnost projektne realizacije usluge i izrazio razumevanje za neophodnost uspostavljanja usluge “Lični pratilac deteta” u Subotici, a ujedno ukazao na ograničenost budžeta lokalne samouprave. Kao mogućnost naveo je projekte  uokviru IPA-programa Mađarska-Srbija kao i projekte u okviru EaSI programa koji se finansiraju fondovima Evropske unije. Državni sekretar je dao  predlog saradnje lokalne samouprave, državnih institucija i udruženja građana.

dr Nenad Ivanišević državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja.
dr Nenad Ivanišević državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja.

“Opšti zaključci  skupa u Subotici su  da je potreba za uslugom Lični pratioc deteta velika u Subotici, međutim uslugu je potrebno mnogo bolje struktuisati, kreirati adekvatnu dokumentaciju, obućiti lične pratioce za rad i povećati broj angazovanog osoblja. Kao razlog ovog stanja je navedena cena usluge, koja je, obzirom na specifičnost usluge, neadekvatna, kako što sam navela  lokalna samouprava sufinansira uslugu sa 8000 dinara po detetu, što je  nedovoljno. Svesni situacije i ograničenosti lokalnog budžeta, zaključeno je da se usluga lični pratilac u prvo vreme finansira projektno, te da se u tom pravcu, lokalnoj samoupravi ponudi saradnja”, zaključila je Suzana Skenderović.

Suzana Skenderović, predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.
Suzana Skenderović, predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

 

naslov_grb

Tekst je  nastao  u okviru projekta “„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji   znakovnog jezika“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %