„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji znakovnog jezika“

Srbija ima predstavnika u Evropskoj Asocijaciji pružalaca usluga za osobe sa invaliditetom

0 0
Read Time:3 Minute, 56 Second

Udruženje “Na pola puta” iz Pančeva postalo je prvi i jedini zvanični predstavnik Republike Srbije u članstvu Evropske Asocijacije pružalaca usluga za osobe sa invaliditetom.
U Briselu je od 19. do 21. oktobra održana svečana Generalna skupština Evropske Asocijacije pružalaca usluga za osobe sa invaliditetom – EASPD, koja je ujedno bila i proslava 20 godina postojanja ove asocijacije i zvaničan prijem novih članica.

Udruženje „Na pola puta“ iz Pančeva postalo je član Asocijacije i na taj način jedini zvanični predstavnik Republike Srbije u njihovom članstvu, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Suzana Jovanović, stručna konsultantkinja Udruženja “Na pola puta” kaže da je veliki događaj za sve njih što su postali punopravni član ove Evropske asocijacije koja broji više od 12.000 udruženja i agencija koje se bave svim pitanjima i aspektima života i uključivanja u zajednicu osoba sa invaliditetom.

Članice su iz zemalja Evropske unije ali su sada otvorili vrata i za zemlje koje su kandidati. Mi smo imali sreće i dovoljno upornosti da budemo jedna od retkih organizacija iz Srbije koja se odvažila da započne ovo partnerstvo i uzeli smo aktivno učešće za naredni period, rekla je Suzana Jovanović.

Iz Srbije je u ovoj Asocijaciji učlanjen jedino Republički zavod za socijalnu zaštitu koji se bavi mapiranjem usluga i predstavlja krovnu organizaciju u našoj zemlji. Još dve organizacije iz Beograda su pokušale, ali nisu imale kapaciteta da bi bile primljene u Asocijaciju.

 

Na slici: Suzana Jovanović i Marina Kurilj, Udruženje "Na pola puta", Pančevo
Na slici: Suzana Jovanović i Marina Kurilj, Udruženje „Na pola puta“, Pančevo

 

Samo članstvo je značajno u više pravaca: zahvaljujući ovakvoj reprezentativnosti sama Asocijacija ima svoju težinu i predstavlja glavnog socijalnog partnera u dijalogu samoj Evropskoj komisiji, kada se u Evropskom parlamentu donosi niz dokumenata, deklaracija i manifesta vezanih za vođenje javne politike u vezi sa pitanjima osoba sa invaliditetom. Mi smo se odlučili za ovaj korak jer se država Srbija jasno opredelila za evropske integracije i trenutno je u toku niz aktivnosti u našoj zemlji koji su u vezi sa otvorenim Poglavljem 23 gde naša delatnost jeste u fokusu. Tim povodom mi imamo već ostvarene kontakte sa Evropskom delegacijom u Beogradu i želimo da što pre uskladimo naše planove delovanja u ovoj Asocijaciji sa Nacionalnom kancelarijom za evropske integracije u kojoj je i sektor vezan za naš rad, istakla je Jovanović.

U Udruženju su zadovoljni jer su mogli da podele iskustva sa visokorazvijenim zemljama i koje dele veoma slična iskustva kao i oni. Oni se nadaju da će moći da daju značajan doprinos u razvoju inkluzije u čitavoj Evropi.

Suzana Jovanović kaže da su velika očekivanja, kao i izazovi.

Moći ćemo da budemo partneri u velikim evropskim projektima kada su u pitanju osobe sa intelektualnim poteškoćama ali i uopšte sa osobama sa invaliditetom. Iako smo mi lokalno udruženje, moći ćemo da uskladimo naše aktivnosti i praksu sa najsavremnijim evropskim trendovima. Imali smo lep prijem, i mogućnost da se predstavimo pred svima kao udruženje koje je lokalno, ali ima licencu za pružanje usluga kada je pitanju stanovanje uz podršku i pomoć u kući za osobe sa intelektualnim teškoćama. To je bilo jako lepo primljeno, jer u mnogim zemljama postoje udruženja koja nemaju licence i ne mogu da standardizuju svoj rad, i u tom smislu je Srbija i naše udruženje dobilo pohvale za svoj rad i za to što postoje standardi i procedure i ozbiljno radimo. Iako smo iskoračili iz lokalnih okvira, i dalje ostajemo lokalno udruženje i lokalni pružalac usluga, zaključila je Suzana Jovanović.

 

Glavni fokus udruženja je pružanje usluga socijalne zaštite koje podstiču unapređivanje kvaliteta života populacije sa intelektualnim teškoćama, ali i njihovo uključivanje u društveni život zajednice u kojoj žive
Glavni fokus udruženja je pružanje usluga socijalne zaštite koje podstiču unapređivanje kvaliteta života populacije sa intelektualnim teškoćama, ali i njihovo uključivanje u društveni život zajednice u kojoj žive

 

Marina Kurilj, glavna koordinatorka Udruženja „Na pola puta“ podsetila je da je ono profilisano za pružanje usluga za osobe sa intelektualnim teškoćama.

Glavni fokus našeg udruženja je pružanje usluga socijalne zaštite koje podstiču unapređivanje kvaliteta života populacije sa intelektualnim teškoćama, ali i uključivanje ove populacije u društveni život zajednice u kojoj žive. To su stanovanje uz podršku za osobe sa invaliditetom i posedujemo licencu za pružanje ove usluge, a tu su i pomoć i nega u kući za osobe sa invaliditetom, terapijske aktivnosti kao i radno-okupacione aktivnosti, kaže Marina Kurilj, glavna koordinatorka Udruženja.

Više o Udruženju “Na pola puta” možete saznati na njihovom web sajtu: http://www.napolaputa.org/

 

naslov_grb

Tekst je  nastao  u okviru projekta “„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji   znakovnog jezika“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %