„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji znakovnog jezika“

Guseničari za decu s invaliditetom u dve škole u Pančevu

0 0
Read Time:4 Minute, 30 Second

Grad Pančevo je u okviru Interresorne komisije za decu sa invaliditetom obezbedio guseničar za tri učenika Gimnazije i jednog učenika Elektrotehničke škole, kako bi im se omogućio lakši pristup i ulazak u školu.Ugovor s Gradom Pančevom potpisali su direktori Gimnazije “Uroš Predić”, OŠ “Bratstvo Jedinstvo” i Elektrotehničke škole “Nikola Tesla”

Tim povodom danas je potpisan ugovor između Grada Pančeva i Gimnazije „Uroš Predić“ i Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ Pančevo, kao i osnovne škole “Bratstvo Jedinstvo” kojoj je obezbeđena kompjuterska oprema, odnosno lap top i video projektor za lakše sprovođenje inkluzivne nastave.

Vrednost jednog guseničara za stepenice je 355.300 dinara, a po jedan su dobili Gimnazija i Elektrotehnička škola, dok je vrednost lap topa 38.280 dinara, a video projektora 41.998 dinara.

Potpisivanju ugovora, osim direktora ovih škola prisustvovali su član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Milenko Čučković i članica Veća zadužena za obrazovanje mr Tatjana Božić.

Nakon potpisivanja, oni su obišli Gimnaziju, a potom i Elektrotehničku školu, kako bi videli kako će funkcionisati guseničari za lakši ulazak dece u ove obrazovne institucije.

Milenko Čučković je podsetio da je Interresorna komisija Grada Pančeva jedna od 10 komisija koja je izabrana za učešće u projektu “Unapređenje profesionalne podrške u zajednici – važan korak u inkluziji dece” koji se sprovodi u partnerstvu UNICEF kancelarije za Republiku Srbiju i Centar za socijalnu politiku, Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije.

„Projekat je važan za unapređenje ranog razvoja dece i poboljšanje njihovog pristupa inkluzivnom obrazovanju, zdravstvenim i socijalnim uslugama, kao i podrške njihovim porodicama. Interresornoj komisiji grada Pančeva su dodeljena sredstva u iznosu od 11.365 dolara, s obzirom da je jedna od komisija sa najvećim brojem dece koja su prošla postupak procene. Grad Pančevo je bio u obavezi da učestvuje u finansiranju aktivnosti Interresorne komisije u minimalnoj vrednosti od 10 odsto ukupnih dobijenih sredstava“, kazao je Čučković.

Član Gradskog veća Milenko Čučković takođe je rekao da u ovom trenutku, u školama grada Pančeva, postoji 24 lična pratioca koja dovode decu u školu, borave sa njima i vraćaju ih kući, što je takođe jedan od vidova podrške i pomoći Grada Pančeva u inkluziji ove dece.

Vladimir Marić, direktor pančevačke Gimnazije ovaj značajan događaj okarakterisao je civilizacijskim iskorakom.

„Konačno Gimnazija ima mogućnost da na način koji odgovara 21. veku primi u svoju zgradu sve one osobe koje imaju problem s kretanjem, ne samo decu već i odrasle koji su vezani za kolica. S obzirom na manjak prostora u našoj zgradi nismo mogli da postavimo fiksnu rampu, a ovaj uređaj nam je pružio rešenje, jer njime lako i bezbedno možemo da prevezemo učenika u kolicima na sprat a da ne ometamo redovan tok nastave“, kazao je Marić.

 

 

Domar je prvi koji je obučen za upravljanje ovim uređajem, a biće osposobljeni i pratioci đaka u kolicima, obezbeđenje škole i još nekoliko nastavnika i ljudi iz administracije.

Marić je podsetio da je Gimnazija i ranijih godina imala đake u kolicima i da su do sada njima časovi držani samo u prizemlju.

„I u prizemlje da bi došli, neophodno je proći ovih nekoliko stepenika, unosili smo ih sa kolicima u školu. Sad ne samo što nećemo morati da prenosimo decu ovih pet šest stepenika da bi stigli u prizemlje, nego će nam ovaj uređaj omogućiti da lako i bezbedno stignu i na sprat gde su na primer kabineti za informatiku. Sada će ta deca koja koriste kolica za kretanje moći da stignu u svaki kutak škole lako i bezbedno“, objasnio je direktor Gimnazije.

Zgrada Elektrotehničke škole u Pančevu ima više spratova od Gimnazije, a direktor ove školske ustanove Nikola Ćurčin takođe je pohvalio donaciju – guseničara – koji će im od danas biti na raspolaganju.

 

Zgrada Elektrotehničke škole u Pančevu ima više spratova od Gimnazije, tako da će guseničar biti od velike koristi, za sada jedinom đaku u kolicima, koji pohađa ovu srednju školu
Na slici: Zgrada Elektrotehničke škole u Pančevu ima više spratova od Gimnazije, tako da će guseničar biti od velike koristi, za sada jedinom đaku u kolicima, koji pohađa ovu srednju školu

 

„Ovo je sjajna stvar koja će omogućiti upravo ono što je smisao inkluzivnog obrazovanja a to je da svi učenici imaju jednak pristup svim sadržajima jedne škole. Elektrotehnička je u istoj poziciji kao i Gimnazija, obe su zgrade pod zaštitom države kao izuzetni kulturni spomenici pa samim tim postoje određena ograničenja u postavljanju rampi da se prebrode prepreke. Ovi guseničari su sjajna stvar koja će omogućiti da i u našim školama koje imaju arhitektonski specifikum, i gde nije moguće na drugi način uraditi, da naši učenici koji imaju problem sa kretanjem, ovako mogu da pristupe svim kabinetima i učionicama i da budu potpuno ravnopravni u uživanju onoga što škola pruža“, kaže Ćurčin.

Ćurčin takođe dodaje da Elektrotehnička škola trenutno ima jednog đaka kome će ovaj uređaj omogućiti kretanje po školi, ali sad kad postoje mogućnosti za to, nada se da će narednih godina biti više njih koji će nastaviti da se školuju i u ovoj srednjoškolskoj ustanovi.

 

Članovi Gradskog veća Milenko Čučković i mr Tatjana Božić obišli su Gimnaziju, a potom i Elektrotehničku školu, kako bi videli kako će funkcionisati guseničari za lakši ulazak dece u ove obrazovne institucije
Na slici: Članovi Gradskog veća Milenko Čučković i mr Tatjana Božić obišli su Gimnaziju, a potom i Elektrotehničku školu, kako bi videli kako će funkcionisati guseničari za lakši ulazak dece u ove obrazovne institucije

naslov_grb

Tekst je  nastao  u okviru projekta “„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji   znakovnog jezika“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %