Ekologija

Palić: Od natrijum-karbonatnog do natrijum-sulfatnog jezera

0 0
Read Time:2 Minute, 41 Second

Palićko jezero od davnina privlači turiste. Proteklih godina, a naročito nakon pomora ribe 2009.godine turisti dolaze da uživaju u predivnoj prirodi i arhitekturi, koja je specifična na severu Srbije, ali malo ko se usudi okupati u samom jezeru. Zbog toga je pokrenut niz mera, kako bi jezero bilo čisto i spremno za kupače.

Ovo malo, plitko, osetljivo, panonsko jezero, nekada je bilo slano, a specifičan jonski sasav vode i mulja omogućio je razvoj banjskog turizma. Međutim, širenje kanalizacione mreže u Subotici dovelo je i do povećanja količine otpadnih voda koje su se decenijama neprečišćene ulivale u Palićko jezero, dovodeći kvalitet vode u veoma kritično stanje, praćeno čestim pomorima živog sveta.

“Zvanični podaci o kvalitetu vode postoje još iz 1847.godine kada je rađena prvi put hemijska analiza vode, sa ciljem njenog korišćenja u banjskom turizmu. To je bilo jedno tipično slano jezero, natrijum-karbonatnog tipa. Taj sastav vode je omogućio lekoviti banjski turizam, a komercijalno je koristilo za pravljenje sode. Ovo jezero je u prošlosti nekoliko vekova bilo sasvim drugačije po svome sastavu i u njemu nije bilo ni mnogo ribe, trske…Međutim, ni tu ne treba romatizirati da je sada u prošlosti i tu uvek bila neka idealna voda.Bilo je peroda kada je na pojedinim mestima mogla i da se pije voda. Ono što je interesantno Palić je bio vrlo nestabilan. Čas ga ima, čas ga nema i drugačiji su uslovi bili. Tada su počele slatkovodne vode iz Subotice da se ulivaju u jezero i tu nastaju dramatične promene, koje su još početkom 19.veka zacrtale da banjski turizam više neće moći da ude u tom pravcu.Voda je polako počela da se menja i od natrijum karbonatnog, smo dobili natrijum sulfatno jezero. To je posledica zagađenja kroz kanalizaciju, ali i tih procesa da se jonski sastav promenio i da je sve više dolazilo u jezero. Kada to pogledamo iz ugla zađađenja koje je počelo u 19. veku i nastavilo se u 20.veku svi znamo šta se desilo 70-tih godina i čuvena sanacija jezera Palić i urađeno je jedno sveobuhvatno saniranje jezera. U ideji nije bilo puno propusta, problem je što mnoge stvari nisu realzovane iako su planirane. Brzo je kvalitet vode počeo da bude nezadovoljavajući. 2014.godine usvojen je plan za unapređenje stanja jezera Palić i njegove okoline”, rekao je Žika Reh biolog.

Jezero Palić danas...sutra...
Jezero Palić danas…sutra…

 

Mišel Roman, član Radne grupe za sanaciju jezera Palić objašnjava das u preduzeči niz koraka od 2014.godine, kada je donet Plan za unapređenje stanja jezera Palić.

“Pre dve godine smo usvojili plan za unapređenje stanje jezera i njegove okoline. Glavni cilj ovog projekta jeste da vratimo jezero Palić i Ludaš u život. Jednostavan pokazatelj je na osnovu koga građani mogu da ocene uspeh ili neuspeh projekta je prozirnost vode. Danas je prozirnost vode 15 centimetara, a cilj ovog projekat je kada sve te mere završimo da prozirnost vode bude minimum 1 metar za jezero Palić i Ludaš”, ističe nemački hidrolog Mišel Roman.

Nemačka razvojna banka KFW  Subotici  je dodelila  6,5 miliona eura nepovratnih sredstava za sanaciju jezera Palić I Ludoš. Projekat bi trebalo da bude završen u potpunosti do 2020. godine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %