Ljudska prava

Počela izgradnja objekta za zbrinjavanje maloletnih migranata

0 0
Read Time:2 Minute, 25 Second

Od početka migrantske krize, a do zatvanja „balkanske rute“, kroz Srbiju je prošlo 600.000 ljudi u nadi da će da pronađu bolje sutra u nekoj od zemalja Evrope. Poseban problem predstavlja zbrinjavanje dece koja putuju bez roditeljske pratnje. Tim povodom, u Subotici, počela je izgradnja  objekta za Prihvat maloletnih lica u okviru Doma za nezbrinutu decu „Kolevka“.

Počeli radovi na izgradnji Prihvatnog centra za maloletne migrante.
Počeli radovi na izgradnji Prihvatnog centra za maloletne migrante.

„Počeli su radovi na izgradnji objekta za prihvat maloletnih migranata bez pratnje odraslih osoba. Prema dosadašnjem iskustvu imali smo ovakve slučajeve, ali nismo imali zadovoljavajuće uslove da ih smestimo,što od sada neče biti slučaj. Sada će maloletna lica koja se nalaze u tranzitu kroz našu zemlju biti na adekvatan način smeštena. U protekle dve godine  zbrinuli smo ovde oko 80 maloletnih lica. Imali smo i prihvat njihovih roditelja. Sa novim objektom smeštaćemo samo decu bez roditeljske pratnje. U protekle dve godine bilo je ukupno 600 noćenja“, istakao je direktor  Doma za nezbrinutu decu „Kolevka“, nenad Kozomora.

Radovi na novom objektu trebalo bi da budu završeno do sredine septembra, a vrednost radova je 24 miliona dinara. Kapacitet objekta je 16-toro dece.

„Nadamo se da će ovaj objekat u Subotici pomoći humanijem zbrinjavanju migranata koji pristižu u naš grad“, prokomentarisao je Ilija Đukanović, član GV za socijalna pitanja.

Ilija Đukanović, člab GV za socijalna pitanja i Milimir Vujadinović, bivši član GV za socijalna pitanja.
Ilija Đukanović, člab GV za socijalna pitanja i Milimir Vujadinović, bivši član GV za socijalna pitanja.

Srbija nije zemlja koja je odgovorna za migrantsku krizu, ali se nosi sa njenim posledicama, još jednom je istakao ministar za rad i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin. On podseća da novac za zbrinjavanje izbeglica i migranata je dobijen uglavnom preko donacija.

„ Na ovaj način ćemo obezbediti da se ljudska prava maloletnih migranata i izbeglica još više poštuju. Ovakvu uslugu smo obezbedili i u Beogradu i Nišu i možemo da kažemo da odgovaramo na najviše moguće potrebe. Na ovaj način odgovaramo i na zahteve u vezi poglavlja 23. i 24. , jer proširujemo kapacitete za ovu namenu. Možemo da kažemo da ni jedno dete bez roditeljske pratnje nije ostalo bez ukazane odgovarajuće pažnje, Centar za socijalni rad preuzima starateljstvo i dalje se vodi postupak. Nismo imali slučajeve da su deca putovala bez odraslih. Uglavnom su to vršnjačke grupe i grupe kada putuju sa rodbinom ili se trude da dođu do zemlje gde se nalaze njihovi roditelji. Sada smo imali primer, saobraćajna nesreća kod niša, gde je pronađeno šestoro dece, oni su putovali u pratnji srodnika, ukazali smo im pomoć i prošli su kroz naše centre“, zaključio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Izabela Perič, direktorka kancelarije Vlade Švajcarske u Srbiji je ocenila da je ovo  strateški projekat, jer kreiran kroz migraciono partnerstvo i bavi se maloletnicima bez pratnje.

„Zadovoljni smo, ovakvom uslugom za migrante. Za migrante 4,3 miliona evra, a jedan milion tokom migrantske krize“, zaključuje Perič.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %