Ljudska prava

I vladin i nevladin sektor zadovoljni saradnjom u „izbegličkoj krizi“

0 0
Read Time:2 Minute, 44 Second

Projekat Human DistrictPokaži, Ukaži, Osnaži” za cilj ima senzibilizaciju građana i građanki na nacionalnom nivou o izbeglicama migrantima i izbegličko-migrantskoj krizi. Tim povodom održan je okrugli sto na temu “Međuinstitucionalna saradnja u rešavanju problema izbegličke krize” u Plavoj Sali Gradske kuće u Subotici 12.maja 2016.godine. Na skupu pozitivno je ocenjen rad vladinog i nevladinog sektora po pitanju migrantske krize.

U poslednjih nedelju dana primetan je povećan broj migranata u Subotici. Podižu šatore u blizini srpsko-mađarske granice u nadi da će ih pustiti da uđu u Mađarsku i nastave svoj put ka boljem životu u nekoj od zemalja Evropske unije.  Predsednik radne grupe za migrante u Subotici,  Milimir Vujadinović kaže da je primetaj broj migranata u Subotici, ali nije alarmantan I ne remeti život Subotičana.

“Oni pokušavaju da uđu što legalno, a što ilegalno u Mađarsku. Broj ljudi koji pristižu desetima dnevno. Mi smo spremi da pružimo pomoć I reagujemo ako treba”, kaže predsednik radne grupe za migrante u Subotici,  Milimir Vujadinović.

Predstavnici civilnog sektora zadovolji saradnjom sa vladinim sektorom.

Međuinstitucionalna saradnja.
Međuinstitucionalna saradnja.

“ Zadovoljni smo sa saradnjom sa  nevladinim sektorom još od 2014.godine kada su bile poplave. Jas am zadovoljan što sam bio deo tima Srbije, namerno tako kažem, jer su građani I građanske Srbije pokazali koliko su human I tolerantan narod. Zahvalan sam nevladinom sektoru. Srbija bi uspela da reši ovu migrantsku krizu I bez nevladinog sektora, ali ne bi tako dobro  I na taj način.  Europol je rekao da je nestalo 10.000 dece po ulasku u Evropu I to je bitno naglasiti. U Srbiji je zabeleno oko 200 dece bez roditeljskog stanja o kojima smo brinuli  I svako dete je imalo  nekog iz centra za socijalni rad kao staratelja. Pored toga radimo I na proširenju kapaciteta za smeštaj maloletnih migranata I to u Subotici, Beogradu I Nišu I to je vezano za sve migracije I poglavlja 23. I 24. U ovoj krizi smo pokazali das mo najhumanija zemlja od Sirije do Nemačke”, objasnio je dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad.

Stvaranje pozitivne atmosfere i ukazivanje na pozitivan stav u društvu je neophodno kako bi se stimulisalo društvo po pitanju migrantske krize i pristiglih izbeglica u Srbiju, ocenjeno je na okruglom stolu u Subotici. Predstavnici civilnog sektora zadovolji saradnjom sa vladinim sektorom.

“NVO pomaže I daje dobre informacije u procesu izbegličke krize I možemo da pohvalimo rad sa Vladom. Potpisali smo saradnju sa ministrarstvom za rad organizujemo tribine I okrugle stolove”, kaže Aleksandra Kovačević, direktorka  Centra za promociju ljudskih I manjinskih prava.

Na skupu je najavljen I Međunarodni  filmski festival posvećen  ljudskim pravima, koji organizuje ,,Human District“, a gde će biti  prikazani i filmovi na temu migranata.

 

“U krizi pokrivamo migrantsku ruti od Sirije I Iraka do Austrije. Pružamo medicinsku pomoć I samo u Srbiji smo  pružili pomoć za 30.000 ljudi. Bitno je reći da ćemo u ovoj završnoj ili početnoj fazi izbegličke krize donirati opremu Domovima zdravlja u Dimitrovgradu I Šidu, kako bi im olakšali rad u radu sa lokalnim stanovništvom, ugroženim grupama I migrantima. Mi pružamo primarnu medicinsku pomoć. Naš posao je da pružimo medicinsku pomoć ”, Miloš Babić regionalni koordinator Waha Internacional.

Ovaj projekat realizuje se uz finansijsku podršku programa Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %