Ljudska prava

Jasmin i Sara Fajad: lingvistkinje, matematičarke…..

0 0
Read Time:3 Minute, 11 Second

Učenica drugog razreda subotičke Gimnazije “Svetozar Marković” Jasmin Fajad, oduševila je celu Srbiji, kada je memorisala 1.140 decimala broja „Pi“ i tako postavila novi rekord Srbije.Ona I njena sestra bliznakinja Sara, vole poeziju, da pevaju srpske pesme sa Kosova I pišu literalne radove. Pa Jasmin, pored toga  što je odlična matematičarka, napisala je I rad na temu “Deca u migrantskoj krizi” I pobedila na takmičenju koji je pokrenuo gradski ombudsman.

“Učestvovala sam na konkursu “Deca u migrantkoj krizi” I osvojila prvo mesto. Inspiraciju sam dobila iz medijskih izveštaja, a crvene cipelice su u priči, jer deci su kamermani snimali lica, pa cipele. Priča o crvenim cipelicama od  poklona devojčici, postal je priča koja je štitila stopala devojčice migrantkinje. Želim da se vratim u Siriju I žao mi je što ne mogu da odem sada kod svojih rođaka.Želim da studiram jezike I bude prevodilac za srpski  I arapski. Želela bih da se zahvalim svim volonterima I organizacijama koji pomaži izbeglicama I migrantima na njihovom putu”, kaže Jasmin Fajad, dodajući da bez svoje sestre, Sare  ne ide nikuda I ne može da zamisli svoju budućnosti.

Nadarene devojčice, su ćerke  sirijskog diplomate Šafika, a majka Alija je Libanka. Njihovi roditelji su se upoznali na studijama u Beogradu, a devojčice, I njihov brat Ibrahim rođeni su u Pirotu, a pre tri godine kada im je otac otišao u penziju preselili su se u Suboticu.

“Mi smo u Siriju do pre pet godina svake godine provodile letnji raspust u Lataliji I to je naša druga domovina. Ona je kolevka civilizacije I lepa zemlja. Zvali smo svoje rodjake da dođu u Suboticu, ali oni su rekli da će se boriti I ne žele da napuste svoju domovinu. U Siriji su nastale prve note, muzeji, manastiri I kao što sam rekla to je kolevka civilizacije. Žao mi je što ne mogu da odem  u Siriju”, kaže Sara Fajad.

Inače, devojke objašnjavaju d aim nije bilo teško da se uklope u novu sredinu kada su došli u Suboticu. Pohađaju hor, dramsku sekciju, učestvuju u humanitarnim  I drugim akcijama, a odlično govore srpski I arapski, kao I engleski I francuski.

“Obe volimo da pevamo I članice smo gimnazijskog hora I mngih sekcija. Mi nemamo muzičko obrazovanje, ali osetimo lepu etno-srpsku pesnu I posebno nas privlače pesme sa Kosova. Mi I dalje učimo kompozicije od srpskih kompozitora”, kaže Sara.

Na njihovoj fb stanici postavljen je video sa pesmama koje vole da izvode.

Diploma za nadarenu devojčicu.
Diploma za nadarenu devojčicu.

 

Njena sestra, Jasmin je rekla je 97.  svetu u memorisanju broja “PI”.

“Posebnu taktiku nemam, ali u vreme učenja su mi potrebni mir I tišina. Kada učim nikada ne prekidam učenje, zbog čitanja sms poruka ili slušanja muzike. Sestra I ja volimo da smo zajedno I nije nam bitno u kojoj državi ćemo da živimo I radimo. Subotica mi se dopada jer je grad pun tolerancije I ima razumevanjanja među ljudima. Volimo vreme da provodimo u prirodi, a posebno na Paliću”, rekla je Jasmin Fajad.

Sara, kaže da ne želi da se razdvaja od sestre I da će zajedno da studiraju. Kao prave lingvistkinje, sada uče I mađarski zbog grada u kome žive.

“Mislim da nam dobro jezici idu, ali na žalost mislim da u Srbiji za prevodioce nema posla pa bi volela da odem u Siriju da prevodim sa arapskog na turski I obrnuto. Želim da kažem da u gimnaziji ima učenika I učenica koje su bolje od nas I ovim putem želim da poručim da ljudi ne treba da imaju predrasude prema migrantima, a pogotovo deci zato što su sva deca sveta ista. Moja sestra I ja smo primer za to I ako živimo u dravoj sredini veoma brzo možemo da se prilagodimo I da vodimo miran život”, zaključuje Sara.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %