Aktuelno

Osobe sa autizmom imaju pravo na školovanje

0 0
Read Time:3 Minute, 17 Second

Danas se u svetu obeležava Svetski dan osoba sa autizmom. U decembru 2007. godine, Generalna skupstina Ujedinjenih Nacija, usvojila je rezoluciju kojom je 2. april proglašen Svetskim danom osoba sa autizmom.

U Subotici uz sportske aktivnosti obeležen Dan osoba sa autizmom.
U Subotici uz sportske aktivnosti obeležen Dan osoba sa autizmom.

Ukida se stručna pomoć?

Položaj dece i osoba sa autizmom u našoj državi je mnogo težak. Naša deca sa autizmom nisu baš prihvaćena u društvu i ja sam zagovornik toga da 365 dana treba pričati o autizm , a ne samo jedan dan. Ako bi ušli u sistem socijalne zaštite i bio obezbeđen servis usluga porodicama da one imaju predah mislim da bi to bio jako dobar potez i podrška porodicama. Porodica živi 24 časa, a jako malu podršku imaju, a naričito sada kada se ukidaju stručne podrške u školama. To znači da naša deca borave po školama četiri do pet sati i pitanje je da li su u tom periodu pokriveni stručnom podrškom, kako bi to bilo u pravom smislu osposobljavanje osoba sa autizmom za dalji život” , ocenila je Suzana Skenderović, predsednica UO Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u Subotici .

Država mora da obezbedi da osobama sa autizmom bude pristupačno doživotno obrazovanje. Za osobe sa autizmom, obrazovanje predstavlja mnogo više od bazičnog prava. Deca sa autizmom moraju da imaju besplatno, adekvatno obrazovanje počev od predškolskog uzrasta. Specijalizovan pristup obrazovanju bi trebalo da podstakne đake u razvoju odgovarajućih obrazovnih aktivnosti, a u skladu sa detetovim najboljim interesom, snagom i potrebama. Prioriteti porodica uvek moraju biti uzeti u obzir. Odrasle osobe sa autizmom bi takođe trebalo da imaju koristi od kontinualnog obrazovanja, a sa ciljem postizanja najveće moguće mere nezavisnog načina života i uključenja u radnu sredinu.

Državni sekretari i lokalni zvaničnici obilaze poligon sa decom koja imaju autizma.
Državni sekretari i lokalni zvaničnici obilaze poligon sa decom koja imaju autizma.

Grad i država pomažu udruženja

Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja u Subotici, Milimir Vujadinović je podsetio da je grad dodeli prostor Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom i da preko projekata i konkursa, uključujući i javne radove pomažu udruženje.

Milimir Vujadinović napisao: Svi smo mi isti!.
Milimir Vujadinović napisao: Svi smo mi isti!.

Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja je rekao da je država opredelila više od 200 miliona dinara za razvoj ovih oblika socijalne zaštite i spremni smo da podržimo organizacije na lokalnom nivou.

Vlada Republike Srbije preko resornog ministarstva i drugih ministarstava redovno finansira krovna udruženja na nivou države, koja se bave problemima osoba sa invaliditetom, a naše ministarstvo periodučno ima nekoliko konkursa godišnje upravo za razvoj aktivnosti udruženja osoba sa invaliditetom, ali i za razvoj usluga socijalne zaštite i lokalnim samoupravama. Isto tako, Srbija je pristupila Evropskom programu “IZI” koji ima za cilj razvoj socijalnih politika u najširem smislu i mi očekujemo da udruženja aktivno apriliciraju na konkurse i nastavimo da pružamo podršku kao što smo to do sada radili. Udruženja u Subotici, ali i Severno-bačkom okrugu imaju ozbiljnu podršku od strane našeg ministarstva i s obzirom na aktivnosti koje danas imaju, podrška neće izostati”, istakao je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministrarstvu za rad i socijalna pitanja.

Ivanišević: Isti, a različiti!
Ivanišević: Različiti,a isti!

Državni sekretar za sport, Predrag Peruničić je istakao da svi sportisti imaju podršku,bez obzira da li imaju neki stepen invalidnosti ili ne.

Povodom ovog dana, „Autizam Evrope“ podseća, države članice Evropske Unije i Saveta Evrope, na sledeću činjenicu: velika je potreba da se obrati posebna pažnja na autizam, uzimajući u obzir veliki problem ove vrste poremećaja. Autizam je veoma složen razvojni poremećaj koji se javlja tokom prve tri godine života. Na osnovu činjeničnih podataka, dobijenih naučnim istraživanjem, danas znamo da autizam nije retka pojava, a ukoliko se u obzir uzima ceo spektar autističnih poremećaja, ova vrsta poremećaja obuhvata 0.6% ukupne populacije. Ovo znači da u Evropi postoji oko 5 miliona osoba sa autizmom.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %