Feminizam

Žene i politika

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Stalno govorimo o rodnoj ravnopravnosti, svi se zalažu za nju, ali u realnom životu situacije je sasvim drugačija. Petooktobarske promene 2000.godine, u praksi nisu donele ništa novo. Rodna ravnopravnost, kao kriterijum građenja demokratskog društva, podrazumeva podjednako učešće muškaraca i žena u svim oblastima javnog života. U razvijenim društvima rodna ravnopravnost je princip koji je ugrađen u sve javne politike.

Koliko smo odmakli od toga vremena?
Koliko smo odmakli od toga vremena?

Portal, liderke.org navodi da u procesu pridruživanja EU u domaće zakonodavstvo  je unet princip poštovanja rodne ravnopravnosti i može se reći da je u ovoj sferi najbolje poštovan ovaj princip te da je primoravanje partija da ispune kvotu od 30% obaveznog učešća žena. Ova odluka je donela da se u većini lokalnih parlamenata striktno poštuje, ali na žalost, često su žene u politici izložene raznim pritiscima od svojih kolega i od njih se traži da se povuku sa pozicija. Ova situacija je nedavno zabeležena u jednoj manjoj partiji kada je preko noći traženo od žena da se povuku i ne budu kandidatkinje za pokrajinske i republičke poslanice. Prema saznanjima, koje ima naša redakcija političarkama iz pomenute partije u pomoć je pritekao njihov koalicioni partner.

Istraživanje „Učešće žena u odlučivanju na lokalnom nivou“ koje je 2014.godine  realizovano za Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ukazuje na vrlo ozbiljnu podzastupljenost žena u lokalnim vlastima.

Navedeni podaci dokazuju problem podzastupljenosti žena u izvršnoj vlasti, iako taj fenomen potvrđuju i drugi primeri iz javnog života (primeri iz medija, tretmana žena u poslovnom svetu…) kao i potrebu kontinuiranog rada na tome da se društvo senzibiliše na ove teme. Ovo nije problem u kom je Srbija usamljena. Naprotiv, čak i razvijena demokratska društva, poput Velike Britanije, i dalje imaju potrebu da edukuju javnost o tome da žene treba da budu ravnopravne, ukazuju na seksistički pristup u politici i sl.

 

Posebnu ulogu igraju i mediji, koji prenose poruke određenih političara, a koje su pune seksističkih, mizoginih i predstavljaju govor mržnje. Na udaru najviše je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović.

 

korišten tekst sa portala liderke.org

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %