Ekologija

Šafranjiki preti izumiranje?

0 0
Read Time:47 Second

Javno preduzeće „Palić Ludoš“ od prošle godine obavlja monitoring zaštićene biljne vrste šafranjike.U periodu cvetanja šafranjike prošle godine je izbrojano 35.000 jedinki , a procenjuje se da ih ima više od 50.000 jedinki šafranjike.

Šafranjika zaštićena vrsta biljaka u Srbiji.
Šafranjika zaštićena vrsta biljaka u Srbiji.

 

Na području zaštićenih prirodnih dobara kojima upravlja Javno preduzeće „Palić Ludoš“ u pograničnom regionu sa Mađarskom ustanovljeno je da se staništa nekih biljnih vrsta, koja se nalazi na spisku strogo zaštićenih divljih vrsta biljaka- širi. Posebno su interesantne zaštićene vrste.

Po pitanju zaštite postoji i prekogranična saradnja jer mnoge biljke i životinje su zaštićene i sa srpske i sa mađarske strane, što navodi i dokument 

Uništava se branjem ili preoravanjem.
Uništava se branjem ili preoravanjem.

Inače, U Vojvodini postoje 2 zaštićena područja koja se nazivaju Predeo izuzetnih odlika (skraćeno PIO), to su: „Subotička peščara“ i „Vršačke planine“.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %