Ljudska prava

DECA MIGRANTI ČEŠTO PUTUJU BEZ RODITELJSKE PRATNJE

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Kroz Srbiju, od kada Evropu potresa izbeglička kriza prošlo je oko 100 dece migranata, koja su uglavnom boravila u Subotici i bila smeštena u Domu za nezbrinutu decu “Kolevka”. Slika koja odražava odnos Srbije prema migrantima, je ona koja je obišla svet, tačnije, kada policajac drži dete migranta u naručju, rekao je na dvodnevnom seminaru „Jačanje sistema socijalne zaštite u cilju zaštite dece izbeglica-migranata u ekstremnom riziku“, dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Novinar Bi-Bi-Si je postavio ovu fotografiju, koja je obišla svet

Rad sa decom migrantima, koja se na teškom i trnovitom putu do Evrope i boljeg života nađu je težak i pun nepredviđenih situacija. Slučaj, koga se svi sećaju je svakako mali Avganistanac koji je ostao bez roditelja na granici između Srbije i Mađarske, kod Graničnog prelaza Bački vinogradi-Ašothalom. Bio je smešten u Domu „Kolevka“, a nakon dvadesetak dana spojio se sa roditeljima.

granica

Naime, oni su prešli ilegalno granicu i pošto ih je uhvatila Mađarska policija bili su u pritvoru 18 dana.Zahvaljujući humanitarnim organizacijama, Unicefu, Komeserijatu za izbeglice i Crvenom krstu u saradnji sa našom državom, dete je spojeno sa porodicom.

Nije bio redak slučaj u toku izbegličke krize, a na put ka “zemlji snova”, kreću i trudnice, kažu u Centru za pomoć tražiocima azila.

– Deca migranti su ranjiva grupa, a naročito deca bez roditeljske pratnje u migrantskoj grupi predstavljaju posebno i osetljivo pitanje. Vlada Srbije je odlučila da u saradnji sa Vladom Švajcarske pojača institucionalne kapacitete u tri grada koja imaju iskustva u radu sa tom decom – Subotici, Beogradu i Nišu, ali i da obrazuje radnike iz sistema socijalne zaštite, kako bi što bolje odgovorili izbegličkoj krizi. Cilj ovog skupa je jačanje znanja i kompetencija stručnih radnika sa stručnjacima uz UN, kako bi se što bolje odgovorilo izazovu u postupanju sa decom migrantima”, istakao je Nenad Ivanišević.

Novi talas izbeglica na proleće?

Pošto, deca često putuju bez roditeljske pratnje, lako mogu da budu uvučena u lanac trgovine ljudima ili krijumčara ljudima. Za to nema konkretnih dokaza, ali postoje indicije, objašnjavaju u nevladinom sektoru.

Od početka godine do danas kroz Srbiju je prošlo 92.000 dece migranata, kazao je direktor Centra za pomoć tražiocima azila, Radoš Đurović.

– U proteklih sedam godina, koliko radimo došli smo do zaključka da deca migranti jezu najugroženija kategorija.Laka su meta, često putuju bez roditelja….Zbog toga smo i uvek pred dilemom, da li treba da ih odvajamo od grupe sa kojom putuju iako nisu roditelji sa njima ili ne. Srbija je tranzitna zemlja i ne možemo mnogo da uradimo. Zbog toga i predlažemo da se formira poseban centar za prihvat dece i maloletnika, izbeglica bez pratnje roditelja. Samo na taj način mi možemo deci da obezbedimo fokusiranu 24-očasovnu podršku, Inače, na proleće možemo očekivati veći priliv izbeglica“, rekao je Đurović.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на DECA MIGRANTI ČEŠTO PUTUJU BEZ RODITELJSKE PRATNJE