Međunarodni dan devojčica

“Moj glas, naša ravnopravna budućnost”, moto je ovogodišnjeg Međunarodnog dana devojčica. Forum za ravnopravnost generacija (GEF), pokrećući petogodišnje obaveze čelnika civilnog društva, vlada, korporacija i kreatora promena iz celog sveta za hrabre uticaje na rodnu ravnopravnost. Istovremeno smo u drugoj godini pandemije COVID-19. Pandemija je ubrzala digitalne platforme za učenje, zaradu i povezivanje, a istovremeno je naglasila i raznoliku digitalnu stvarnost devojčica.

Rodna digitalna podela u povezivanju, uređajima i upotrebi, vještinama i poslovima je stvarna. Naš izazov je rešavanje problema nejednakosti i isključenosti u različitim geografskim područjima i generacijama ako će digitalna revolucija biti za sve, za sve, za sve. Iskoristimo zamah da pokrenemo akcije i odgovornost preuzetih obaveza GEF -a, za devojke i sa devojčicama kako bismo postigli smelu viziju premošćavanja digitalne rodne podele.

Digitalna generacija. Naša generacija.

Devojke znaju svoju digitalnu stvarnost i rešenja koja su im potrebna da bi se istakli na svojim različitim putevima kao tehnolozi za slobodu izražavanja, radost i neograničeni potencijal. Povećajmo raznolikost ovih tehnoloških inovatora, istovremeno proširujući puteve tako da svaka devojka, ova generacija devojaka – bez obzira na rasu, pol, jezik, sposobnosti, ekonomski status i geografsko poreklo – živi punim potencijalom.


Ujedinjene Nacije su 19.decembra 2011. godine usvojile Rezoluciju 66/170 kojom je ustanovljeno da je 11. oktobar Međunarodni dan devojčica. Sa ciljem da se uvaže prava devojčica i specifični izazovi sa kojima se devojčice širom sveta suočavaju. U skladu sa tim, ovaj važni dan je počeo da se obeležava od 2012. godine.
Međunarodni dan devojčica povećava svest o mnogim pitanjima i nejednakosti sa kojima se suočavaju devojčica širom sveta. Mnogi globalni razvojni planovi ne uključuju ili nisu uzete u obzir devojke, a mnoga pitanja sa kojima se suočavaji i problemi postaju “nevidljivi”.

Mnoge devojčice nemaju pristup obrazovanju


Više od 62 miliona devojčica širom sveta nemaju pristup obrazovanju. Širom sveta i kolektivno, devojke uzrasta od 5. godina do 14. godina potrošiti više od 160 miliona sati više na kućne obaveze od dečaka istog uzrasta.
Globalno, jedna od četiri devojke stupaju u brak pre 18 godine.

Dana 11. oktobra 2016. godine, Ema Votson, koja je ambasadorka dobre volje Ujedinjenih Nacija, pozvala je zemlje i porodice širom sveta da spreče dečije brakove. Mnoge devojke širom sveta su osetljive na dela seksualno nasilje, a počinioci često prolaze nekažnjeno.
Istanbulska konvencija protiv nasilja nad ženama je jedan od najvažnijih instrumenata koji pruža dubinsko razumevanje. Ali je i okvir za rešavanje, problema rodno zasnovanog nasilja. Konvencija eksplicitno prepoznaje nasilje nad ženam i devojčicama kao ozbiljnu povredu ljudskih prava. Kao i prepreku u ostvarivanju društvene jednakosti između žena i muškaraca. Republika Srbija je ratifikovala ovaj ključni dokument 2013. godine.