Žensko lice sporta

Aleksić: Ženski sport je sve popularniji

0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

Ženski sport u Subotici je izuzetno popularan, rekla je članica Gradskog veća zadužena za sport i omladinu, Nataša Aleksić. Ona dalje objašnjava da se tradicionalno žene bave sa sportom u više sportskih grana i ostvaruju dobre rezultate u Subotici.

Ističu se u fudbalu, odbojci, atletici, plivanju, tenisu, hokej na travi, košarci, gimnastici, veslanju, jedrenju, a od nedavno su veoma uspešne i u vaterpolu, hokeju na ledu i dizanju tegova …

Dobri rezultati u više sportova promovišu ženski sport na najbolji način. U Subotici nije raspodela po sportskim granama već po rezultatima. Najviše se ulaže u klubove koji se takmiče u njavišem rangu takmičenja. Izdvajaju se FK Spartak, ŽFK Spartak, MOK Spartak , ŽOK Spartak, RK Spartak, rvači Spartaka,  dizači tegova, teniseri … Grad ukupno sufinansira 51 sportski klub i Savez preko godišnjeg programa“, kaže Aleksić.

Sport se ne deli na muški i ženski

Subotica je jedan od retkih gradova koja ima ženski hokejaški tim, a sa druge strane subotičke fudbalerke su godinama unazad šampionke.

„U odnosu na ove rezultate Subotica sigurno ima prednosti. Fudbalerke Spartaka su izuzetno popularne, 11 godina u nizu su prvakinje Srbije. Veliki broj igračica se nalazi u dresu reprezentacije a samim tim zbog toga privlače veliki broj devojčica koje žele da se bave fudbalom. Uspesi Subotičanki i u drugim sportovima doprinosi omasovljavanju tih sportskih grana kao i povećanje žena u sportu.  Sve je popularniji ženski hokej na ledu, ženski vaterpolo na Paliću veslanje i jedrenje gde su subotički klubovi dobro kotirani. Samim tim promovišu ženski sport i aktivno bavljenje sportom“kaže za portal ecofeminizam.com Nataša Aleksić.

U toku je kampanja popurarizacije ženskog fudbala

Fudbalski savez Srbije je pokrenuo projekat promocije ženskog fudbala u koju su bile uključene i devojke iz ŽFK Spartak pošto one čine okosnicu reprezentacije Srbije.

„Projekat promocije žena u fudbalu još uvek traje i za sada nije implementiran u Subotici. Nadamo se da će biti jer je ŽFK Spartak najbolji klub u državi u svim selekcijama i pravi promoter ovog sporta. Mnoge subotičke sportiskinje bi mogle biti uzor mladim devojkama. Ističu se Jovana Ilić u atletici, prvak Srbije i druga na Balkanu, gimnastičarke Nina Šabić i Noemi Vakula koje su svake godine najbolje u Srbiji u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, Violeta Slović kapiten ŽFK Spartak i reprezentacije Srbije, zatim Tijana Filipović najbolja fudbalerka Srbije. Subotica ima i veoma uspešnu sportiskinju u sportskom penjanju, Nora Bognar je prvak Srbije juniorski i seniorski“, rekla je naša sagovornica.

Ona dalje dodaje da su Subotičanke uspešnje i u tenisu.

„Teniserke su juniorske prvakinje Srbij, ističu se  Anđela Skrobonja, Anđela Vidović i dr. Nikolina Perčić, prvak Srbije u svojoj kategoriji u biciklizmu. Plivačica Jovana Đurić prvak Srbije, Milica Šoštarec kojojk je nedostajalo samo pra stotinki za plasman na Olimpijadu. Bojana Kljajić višestruki prvak srbije u mačevanju, disciplini sablja. Kristina Boja prvak Srbije učesnik Svetskih prvenstava, od veslačica ističe se Nikolina Đorđević.I tu su još niz drugih veoma uspešnih sportiskinja koje vredno rade i treniraju u svojim sportskim klubovima“, zaključuje Aleksić.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice sporta“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

foto: privatna arhiva Facebook

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %