„Lavangrad“: primer rodne ravnopravnosti

Projekat „Lavangad“, je primer dobre prakse na polju rodne ravnopravnosti u Somboru.. Realizacijom prekograničnog projekta ekonomskog osnaživanja žena „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima“ 30 žena je učestvovalo. Projekat je predvideo obuku, a učesnicama je dodeljeno 30 000 sadnica lavande i osnovano je socijalno preduzeće „Lavangrad“ .

Članica Gradskog veća za oblast rodne ravnopravnosti, Slađana Radin istakla je da je grad za projekat  „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima“ dobili i priznanje. Priznanje je stiglo u okviru Godišnjih priznanja za najaktivnije mehanizme za rodnu ravnopravnost. Priznanje je stiglo za kategoriju “Inovativne politike i prakse u oblasti rodne ravnopravnosti” za „Lavangrad“.

Članica Gradskog veća za oblast rodne ravnopravnosti, Slađana Radin o projektu sa lavandom. Primer dobre prakse na polju rodne ravnopravnosti.

U okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, na virtualnoj konferenciji, lokalne samouprave su predstavile primere dobre prakse.

Organizatori su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, u saradnji sa UN Women, a uz finansijsku podršku EU.

Lavanda zaštitnica devojaka

Da podsetimo, reč je o projektu koji je sufinansiran sredstvima Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020. Cilj projekta je bio unapređenje kvaliteta života sa obe stane granice.Jedan od ciljeva projekat je bio da podstakne preduzetnički duh kod žena u Somboru, kao i da da doprinos unapređenju položaja žena u lokalnoj zajednici i drugo.

Lavanda je lekovito bilje.

Kroz projekat, obuhvaćene su različite vrste obuka, sa fokusom na edukaciju za uzgajanje lavande. Prvenstveno, o potrebnom kvalitet zemljišta, vremenu sadnje lavande, destilacija cveta lavande, skladištenje, plasiranju proizvoda na tržište.

Da podsetimo, lavanda, svojom lepotom i mirisom predstavlja cvet koji ima lekovita svojstva, a vraća nas i u prošlost. Jedna od najipričaninijih priča o značaju i istoriji lavande, je ona o verovanju, da devojka koja uz sebe ima cveće ili osušeni buketić lavande, može da bude spokojna.