Predmeti od recikliranog materijala

Radmila Števanov iz Čoke, članica Udruženja likovnih umetnika “Paleta” kaže da  je oduvek volela da izrađuje umetničke predmete. Još kao devojčica volela je da radi ručne radove, a vremenom se posvetila pravljenju pravih malih umetničkih dela od recikliranog materijala.

To je i njen doprinos u spašavanju planete i kako od nečega što neko smatra otpadom, napraviti umetnički predmet vredan divljenja.

Od svih materijala se mogu praviti različiti predmeti. Recimo od: aluminijumske folije, aluminijumske limenke i gvozdene limenke, kao i konzerve, ojačani karton, magazin i novine, kancelarijski papir i posteri, kremeno staklo, staklo boje ćilibara i staklo smaragdne boje. Čak se mogu reciklirati gume, automobili….

“Volim da pravim različite predmete. Da slikam, izrađujem ručne radove, ali najviše volim da to bude reciklaža. Od recikliranog materijala da stvorim nešto novo, lepo i korisno. Bez obzira da li je reč o kutijama za nakit, ukrasnim predmetima i li nešto slično. Nikada ne bacam stvari, ostavljam ih i čuvam. Pun mi je regal svega i svačega. Kada dobijem ideju, počinjem da stvaram”, objašnjava Radmila Števanov iz Čoke, članica Udruženja likovnih umetnika “Paleta”.

Inače, od recikliranog materijala se pravi i nakit raznog oblika, šah izrađen od lima,  svećnjaci i saksije, kao i originalna umetnička dela.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Vojvođanke u zaštiti životne sredine“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.