Mart posvećen istoriji žena

Mart se u SAD obeležava kao Nacionalni mesec posvećen istoriji žena. Zbog svih velikih žena koje ste dali svetu, vi ste svet!, navodi se na tviter nalogu američke ambasade. Odlukom Kongresa u Americi je 1981. godine prvi put proglašena nedelja posvećena istoriji žena, a kasnije ovaj događaj je proširen na ceo mesec.

 

Tim povodom  Savremena galerija Subotica priređuje izložbu pod nazivom Umetnice: dela ženskih autora u kolekciji Savremene galerije Subotica koja će biti otvorena u sredu, 11. marta 2020. u 18 časova.

Veliki deo kolekcije SGSU, koji broji oko 1400 umetničkih dela, obuhvataju dela umetnica. Kroz selekciju radova na izložbi će se predstaviti najznačajnija ostvarenja iz zbirki slikarstva, skulpture, keramike, grafike i novih medija.
Izložba nudi slojevit uvid u strukturu fonda Galerije, pregled razvoja umetničkih ideja, i ukazuje na doprinose zastupljenih umetnica i njihovih ostvarenja.

Fond Savremene galerije Subotica baštini dela značajnih umetnica čije je delovanje obeležilo domaću i regionalnu umetničku scenu druge polovine XX veka, kao što su: Olga Jančić, Bogdanka Poznanović, Mirjana Šipoš, Ankica Oprešnik, Mirjana Isaković, Breda Beban, i mnoge druge. Galerija čuva dela i dalje aktivnih savremenih vizuelnih umetnica čija ostvarenja će publika biti u prilici da vidi na izložbi.

Kustos izložbe: Tamara Kucor, kustoskinja-pripravnica SGSU

Језгро облика II, 1969-1970, Парк скулптура Музеја савремене уметности у Београду