Ekologija

Beč glavni grad pčela u Evropi

0 0
Read Time:56 Second

Za vreme leta u Beču živi i do 200 miliona pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama raspoređeno oko 5000 košnica. Ako uzmemo u obzir da se među njima nalazi 456 različitih vrsta – onda je Beč ujedno glavni grad pčela u Evropi.

Neke od pčelinjih košnica smeštene su u parkovima ili u blizini Dunavskog kanala, ali i na drugim neobičnim mestima – na centralnom groblju, u okviru Opšte bolnice ili na krovu gradske većnice u samom centru grada.

foto:Mediasfera

Sekretarijat za zaštitu životne sredine definisao je nedavno različite mere zaštite i ogranizovao aktivnosti po gradskim opštinama kako bi se povećao broj insekata u Beču. Naime, pčele, ose i drugi insekti postepeno gube svoja staništa zbog pesticida, klimatskih promena i zagađenja.

U okviru jednog od aktuelnih projekata, CITY NATURE, Beč pruža informacije neophodne za negu livada. Pokošeni travnjaci, uređene livade i egzotične biljke ne sadrže dovoljne količine nektara i nemaju nikakvu ekološku vrednost za pčele i druge insekte. Građanima se zato savetuje da na svojim balkonima i u baštama sade poljsko cveće i začinsko bilje.

 

izvor:Mediasfera

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %